Danmarks Grundforskningsfond fylder 20 år

KORT NYT: Fredag den 28. oktober er det 20 år siden, Folketinget oprettede Dansk Grundforskningsfond. Fonden vil i den anledning sætte fokus på, hvilken forskel 20 års støtte til fremragende forskning har gjort, og hvordan man skaber de bedste forudsætninger for at nå banebrydende resultater.
Fakta
Fonden fejrer sit 20 års jubilæum den 28. oktober fra kl. 13.30 i IDA's Konferencecenter på Kalvebod Bygge 31-33.

Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard taler ved jubilæet, hvor også en vifte af tidligere og nuværende centerledere fortæller om deres erfaringer.

Lars B. Goldschmidt fra Dansk Industri og Jens Oddershede fra Danske Universiteter fortæller om deres syn på fonden.

Herudover bliver der lejlighed til at høre to udenlandske keynote speakers; Ernst Ludwig Winnacker, generalsekretær i Human Frontier Science program og Donald Braben, Honorary professor v. University College London.

Endelig bliver lederne af de 11 nye Centers of Excellence, der starter 1. januar 2012, præsenteret.

Kilde: Dansk Grundforskning

Det er 20 år siden, at Folketinget oprettede Dansk Grundforskningsfond. Det danske forskningsmiljø har i den anledning nydt godt af mere end 5 mia. kr. i støtte fra Danmarks Grundforskningsfond.

Støtten er først og fremmest givet i form af store bevillinger til etablering af Centers of Excellence - dvs. større forskningsenheder, der er oprettet i op til 10 år.

Det har ført til, at der i dag eksisterer 77 Centers of Excellence, 11 mere er på vej fra januar 2011. Centrene kan oprettes inden for alle fagområder, men kun for de dygtigste og mest idérige forskere.

International tiltrækningskraft
En af de store forskelle 20 år med Centers of Excellence har gjort for dansk forskning handler om den måde, forskning organiseres på. Det mener direktør for Danmarks Grundforskningsfond Thomas Sinkjær.

"Det er vores erfaring, at når vi satser på det excellente, skaber vi miljøer, der også er attraktive samarbejdspartnere for førende udenlandske forskningsmiljøer. Og det er helt nødvendigt at samarbejde med forskere fra mange steder i verden - både for at nå de bedste resultater, og for at holde sig orienteret om, hvor forskningsfonden rykker, så vi kan omsætte den viden, der skabes andre steder," siger han i en pressemeddelelse.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00