Dansk madkultur skal med i innovationsstrategi

INNOVATION: Regeringen vil have en national innovationsstrategi. Til det arbejde inviteres fødevarebranchen med for at give et innovativt lys på dansk madkultur. I fødevarebranchen ser man frem til samarbejdet.
Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen

Danmark er et land, hvor fødevareerhvervene fylder meget. Og det skal naturligvis tænkes ind i en innovationsstrategi. Der er allerede rigtig mange gode ting i gang rundt omkring, og det er faktisk det, vi kvitterer for i regeringsgrundlaget.

Morten Østergaard
Uddannelsesminister, (R)
Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget:

Oplevelsesøkonomien er i rivende udvikling i Danmark. Regeringen vil udbygge arbejdet på området og konkret benytte det momentum dansk gastronomi har oparbejdet i de seneste år til at styrke det traditionelle danske fødeerhverv via samarbejder med andre brancher om udviklingen og markedsføringen af dansk og nordisk madkultur.
Dansk madkultur, gastronomi og fødevareerhverv skal styrkes. Det er meldingen fra den nye regering, som blandt andet gennem en ny national innovationsstrategi ønsker at åbne nye muligheder inden for oplevelsesøkonomi for de ellers trængte fødevareerhverv.

"Vi skal udnytte nogle af de danske styrkepositioner inden for oplevelsesøkonomien, og her er gastronomi og dansk madkultur jo en oplagt måde at involvere vores fødevareerhverv. Det er på den ene side trængte tider for fødevareerhvervene, men på den anden side ser vi også et klart og innovativt lys skinne fra netop gastronomi og nordisk madkultur," siger den nye uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som kommer til at stå i spidsen for arbejdet med den nye innovationsstrategi.

Han ønsker allerede på regeringens tredje dag at sende et signal til fødevareerhvervene om, at de har regeringens øje og vil blive inviteret med i arbejdet.

"Jeg ønsker at invitere fødevareerhvervene med, så de kan give deres besyv med på, hvordan de ser Danmarks fødevareerhverv bidrage i et innovationsperspektiv. Her er gastronomi et område, hvor vi allerede står stærkt. Men jeg er sikker på, der vil komme mange flere indspark," siger Morten Østergaard.

Allerede et fundament
I fødevarebranchen ser man meget positivt på meldingen fra den nye regering. Herfra er meldingen, at ministeren bare kan ringe, det vil man meget gerne deltage i.

"Vi har netop for nyligt færdiggjort en fødevareplan omkring styrker og svaghedsområdet inden for dansk fødevareforskning. Og det kan være et rigtig godt afsæt for den drøftelse," siger Ole Linnet Juul, direktør i DI Fødevarer.

Han peger også på, at der i det Strategiske Forskningsråd er taget initiativ til det, som kaldes "InSPIRe".

"Det er et stærkt fundament i forhold til samarbejdet mellem forskning og virksomheder. Og det er allerede godt i gang," siger Ole Linnet Juul og peger på, at der er mulighed for større innovation inden for både selve produktionen og i produkterne i fødevareerhvervene.

Kortlægning af styrkepositioner
Selvom den færdige innovationsstrategi ikke ligger lige om hjørnet, er det et arbejde, som der vil blive taget hul på meget snart. I første omgang skal der laves en kortlægning af de danske styrkepositioner inden for erhvervene.

"Danmark er et land, hvor fødevareerhvervene fylder meget. Og det skal naturligvis tænkes ind i en innovationsstrategi. Der er allerede rigtig mange gode ting i gang rundt omkring, og det er faktisk det, vi kvitterer for i regeringsgrundlaget," siger Morten Østergaard.

Det arbejde, som nu skal indledes, kommer til at strække sig over flere ministerier, blandt andre Uddannelsesministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, og Fødevareministeriet. Samtidig vil store dele af Folketingets politikere skulle bidrage, ligesom aktører og fødevarebranchen selv skal indgå i drøftelserne.

"Det vil komme til at tage noget tid, før strategien ligger helt klar. Men vi snakker også om en strategi, som får betydning for beslutninger på mange områder. Det er i høj grad retningslinjer for Danmarks fremtid, vi her skal lægge," siger Morten Østergaard.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00