Dansk toprådgiver vil styrke EU-forskning

TOPRÅDGIVER: Søren Molin fra DTU sidder i EU-Kommissionsformand Manuel Barrosos nye videnskabelige råd. En privilegeret position, som den danske professor vil bruge til at styrke forskningens position i Europa.
Den danske professor Søren Molin fra DTU har fået sæde blandt 16 prominente forskere og forskningspolitiske rådgivere i EU-Kommissionsformand, Manuel Barrosos, videnskabelige og teknologiske råd.
Den danske professor Søren Molin fra DTU har fået sæde blandt 16 prominente forskere og forskningspolitiske rådgivere i EU-Kommissionsformand, Manuel Barrosos, videnskabelige og teknologiske råd. Foto: flickr.com
Mads Bang
Fakta

EU-Kommissionsformandens videnskabelige og teknologiske råd

Alan AtKisson (Sverige)
Ferdinando Beccalli-Falco (Italien)
Victor De Lorenzo (Spanien)
Tamás F. Freund (Ungarn)
Susan M. Gasser (Schweiz)
Søren Molin (Danmark)
Joanna Pininska (Polen)
Alexandre Tiedtke Quintanilha (Portugal)
Ortwin Renn (Tyskland)
Riitta Salmelin (Finland)
Pat Sandra (Belgien)
Hans-Joachim Schellnhuber (Tyskland)
Roberta Sessoli (Italien)
Cedric Villani (Frankrig)
Ada E. Yonath (Israel)


Kilde: EU-Kommissionen
Et nyt råd skal styrke EU's globale position inden for videnskab og teknologi. Og professor Søren Molin fra DTU har fået sæde i rådet, som skal støtte EU-Kommisionens videnskabelige chefrådgiver, Anne Glover, og kommissionsformand Manuel Barroso med råd og vejledning.

Søren Molin, der forsker i cellebiologi med fokus på to vidt forskellige områder, bæredygtighed og resistente bakterier, har fået sæde i rådet, som ifølge DTU-professoren er kendetegnet ved at være sammensat fuldstændig uafhængigt af nationale interesser.

"Det nydannende er, at der er ikke gjort noget forsøg på at tage hensyn til medlemslandende. Vi repræsenterer forskellige forskningsretninger, men der er for eksempel ikke en repræsentant fra alle landende," siger Søren Molin og henviser til, at medlemmerne er blevet udpeget af Manuel Barroso efter anbefaling fra Anne Glover. Gruppen af rådgivere tæller både privatansatte og forskere fra universiteterne.

"Vi skal ikke detailrådgive på enkelte projekter, men diskutere mere overordnede ting med udgangspunkt i, at vi alle synes, at Europa risikerer at sakke agterud i et teknologisk og videnskabeligt kapløb med Asien og USA," siger Søren Molin.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00