Debat

Danske Regioner: Bevar uddannelser i hele landet

DEBAT: Det er bekymrende, hvis regeringens besparelser fører til lukning af uddannelsesafdelinger ifølge næstformand i Danske Regioner, Jens Stenbæk. Han mener, at væksten og den regionale udvikling vil lide under besparelserne.

Dansk Regioners Jens Stenbæk ser en række negative konsekvenser ved færre uddannelsesmuligheder i landet
Dansk Regioners Jens Stenbæk ser en række negative konsekvenser ved færre uddannelsesmuligheder i landet
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Stenbæk
Næstformand for Danske Regioner

Regionerne arbejder for, at der skal være gode uddannelsesmuligheder i hele landet. Det er derfor dybt bekymrende, at professionshøjskoler, universiteter, erhvervsskoler og gymnasier den seneste uge har berettet, at der muligvis vil blive lukket afdelinger på uddannelsesstederne, når de varslede besparelser skal gennemføres.

Vi ved, at gode uddannelsesmuligheder er afgørende for, at der kommer vækst i hele landet. Lukning af uddannelsessteder vil derfor have en række negative konsekvenser. Det vil blive mindre attraktivt at bo i områder, hvor der findes få uddannelsesmuligheder. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Derfor betyder færre uddannelsessteder, at flere unge tvinges til at flytte væk fra deres hjemegn for at få en uddannelse. Og her viser undersøgelser, at det kun er hver syvende, der vender hjem igen.  Lukning af uddannelser vil på den måde gøre det sværere for virksomhederne at få den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for. Det vil betyde, at virksomhederne vil søge til de dele af Danmark – eller de dele af Europa – hvor de kan finde kvalificerede medarbejdere.

Vi ved, at gode uddannelsesmuligheder er afgørende for, at der kommer vækst i hele landet. Lukning af uddannelsessteder vil derfor have en række negative konsekvenser.

Jens Stenbæk
Næstformand i Danske Regioner

Selvom det på kort sigt kan give institutionerne en besparelse at lukke fag og afdelinger, så kan det hurtigt blive dyrt for samfundsøkonomien i Danmark.

Påvirker væksten
Et eksempel er erhvervsuddannelserne. Her viser en ny analyse fra Danske Regioner, at jo længere eleverne har til skole, jo flere vil falde fra uddannelsen. Hvis bare en ud af hver tyvende elev får ti minutter længere, vil det betyde, at vi får uddannet godt 500 færre faglærte hvert år.

Dette alene vil hvert år koste samfundet over en milliard kroner i tabte skatteindtægter og øgede udgifter til overførselsindkomster. Og det vil yderligere forværre den mangel på faglært arbejdskraft, som allerede i dag mærkes af virksomheder landet over.

Regionerne er optaget, af at Danmark hænger sammen – også i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Vi gør en stor indsats for skabe viden om, hvilke kvalifikationer og kompetencer Danmark får brug for fremadrettet. Regionerne analyserer regionale muligheder for at styrke væksten og er i dialog med både virksomheder, uddannelsesinstitutioner og beskæftigelsessystemet for at sikre, at vi gør tingene på en måde, der hænger sammen.

Vi vil derfor opfordre til, at besparelserne på uddannelse ikke får betydning for mulighederne for at få en uddannelse i hele landet. Dårligere uddannelsesmuligheder vil hverken være til gavn for eleverne, virksomhederne eller den regionale udvikling, og i sidste ende heller ikke for samfundsøkonomien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00