Debat

Danske Universiteter: Samtale fremmer fremtiden

DEBAT: Søren Pind (V) har været meget lyttende og har gjort det godt som uddannelses- og forskningsminister. Den gode dialog og samtale mellem ministeren og universiteterne bør fortsætte, skriver Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter.

Det virker faktisk som om, at Søren Pind har været ude af ministerbilen, for der er blevet set med andre øjne på sektoren, og der er blevet lyttet, skriver Jesper Langergaard.
Det virker faktisk som om, at Søren Pind har været ude af ministerbilen, for der er blevet set med andre øjne på sektoren, og der er blevet lyttet, skriver Jesper Langergaard.Foto: Danske Universiteter
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Langergaard
Direktør, Danske Universiteter

Er vi klar til fremtiden? Det spørgsmål stiller Søren Pind i dag til årets Uddannelses- og Forskningsmøde, hvor 100 centrale aktører fra de videregående uddannelser, organisationer og ministeriet valfarter til Koldingfjord Hotel.

Mange af deltagerne tager toget til Kolding, og måske får de den oplevelse det er at besøge et toilet i et IC4 tog med. Der er en noget speciel indretning af spejle på togtoiletterne. På den skrå væg i loftet over kummen er der placeret et spejl, der gør, at man kan se sit baghoved i spejlet over håndvasken. Den vinkel er ny, og jeg tror, at flere mænd her for første gang opdager en begyndende måne.

En lyttende minister 
Nu har Søren Pind en misundelsesværdig kraftig hårpragt, og desuden tager han ministerbilen til Kolding, men derfor kan det alligevel være godt at se tingene fra nye vinkler. Det er ikke mindst på den måde, man opnår indsigt og nye erkendelser.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og det virker faktisk som om, at Søren Pind har været ude af ministerbilen. Måske har han endda besøgt et togtoilet. For der er blevet set med andre øjne på sektoren, og der er blevet lyttet, siden Søren Pind satte sig i ministerstolen i Børsgade.

Resultaterne er fulgt med. Det er således ikke hverdagskost, at universitetsrektorerne roser en minister tre gange på 10 dage. Ikke desto mindre har netop det været tilfældet.

Træerne vokser ikke ind i himlen, så mindre kan også gøre det. Måske kunne vi starte med at blive enige om, at vi igen skal tale om investeringer i, frem for udgifter til, uddannelse og forskning.

Jesper Langergaard
Direktør, Danske Universiteter

Først kom erhvervskandidaten. Den har længe stået på vores ønskeliste, og vi glæder os over, at vi nu får mulighed for at prøve idéen af.

Dernæst blev universiteterne inviteret med i det udvalg, der skal se på, hvordan vi kan gøre universitetsuddannelserne endnu bedre. Vi er godt tilfredse med, at vi er kommet med ved bordet, og vi er enige i, at vi skal uddanne unge til det eksisterende arbejdsmarked. Hvis vi blot må tilføje, at vi også skal uddanne til job, som endnu ikke eksisterer.

Endelig blev der også lyttet til sektoren, da regeringen lige inden påske skruede en aftale sammen med S og DF om de ledelsesmæssige rammer på universiteterne.

Spændte på næste træk
Vi er glade for, at regeringens øjne og ører hviler på sektoren, og vi venter spændt på det næste træk. Vi håber naturligvis, at besparelserne stopper, og at en ny globaliseringsaftale er lige om hjørnet. Den første var vi temmelig begejstrede over. Eller som Søren Pind selv udtalte for nylig om det gamle globaliseringsråd ”Those were the days”.

Træerne vokser ikke ind i himlen, så mindre kan også gøre det. Måske kunne vi starte med at blive enige om, at vi igen skal tale om investeringer i, frem for udgifter til, uddannelse og forskning.

På årets Uddannelses- og Forskningsmøde skal vi drøfte, hvad nye teknologier betyder for fremtidens viden og kompetencer. Det er et vigtigt emne. Der er allerede fuld damp på udviklingen af universitetssektoren. Toget kører. Ikke kun til Kolding. Men et universitet til tiden kræver samarbejde og samtale med det politiske system. Det giver solide og forankrede løsninger. Derfor er vi glade for de nye takter fra ministeriet.

Universiteterne ser også sig selv i spejlet. Vi har ikke den færdige formular på fremtidens uddannelser. Men hvis buddet alene kommer fra bureaukraterne i Børsgade, så er vi bange for, at vi bliver stående på perronen. Samtale fremmer fremtiden. Vi glæder os til den fortsatte dialog og det fortsatte samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Langergaard

Direktør, Danske Universiteter
MA i European Studies (University of Bradford 1991), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00