Debat

Danske Universiteter: Velkommen til ministeren for fremtiden

DEBAT: De danske universiteter bidrager til et rigere og friere samfund. Så ”fremtidsminister” er et passende prædikat til landets uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V). Det skriver Danske Universiteter, der byder Søren Pind velkommen.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Bjarklev, Per Michael Johansen og Jesper Langergaard
Hhv. formand, næstformand og direktør i Danske Universiteter

Kære Søren Pind. Tillykke med dit nye job. Nogle timer inden du i mandags blev præsenteret som uddannelses- og forskningsminister, havde du allerede påtaget dig titlen ”fremtidsminister”.

Det forstår vi godt. For det er en rammende titel. Danmark skal leve af dygtige mennesker med gode idéer og højt kvalificeret viden, og her spiller universiteterne en afgørende rolle.

Danske Universiteter vil gerne byde dig velkommen til et særligt univers. For universitetsverdenen er befolket af nogle meget engagerede og dedikerede mennesker. Der bliver råbt op. Der bliver talt længe, og nogle gange bliver det lige lovligt langhåret. Det gør det, fordi der er en stærk passion for at gøre en forskel. For den enkelte studerende og for hele samfundet.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Klar på fælles løsninger
Vi er ikke enige med regeringen om alt. Vi er selvsagt ikke glade for besparelserne på området. De mange regler, der nogle gange er mere bøvlede end berettigede, er heller ikke vores favorit. Men universiteterne tager ansvar, og vi er klar til at finde fælles løsninger på de udfordringer, som sektoren står overfor. 

Det er vigtigt at pointere, at universitetet ikke kun handler om at producere dygtig arbejdskraft og overskud på betalingsbalancen. Der er tanker, der ikke kan sættes på faktura. Derfor er vi også meget tilfredse med, at det ny regeringsgrundlag understreger, at universiteterne er ”samfundsbærende institutioner, der både værner om den frie og kritiske tanke og står for at udvikle den”.

Kære Søren Pind, det er et vigtigt og meget ansvarsfuldt hverv, du har sagt ja til. Vi tager gerne vores del af det ansvar, og vi glæder os til samarbejdet.

Anders Bjarklev, Per Michael Johansen og Jesper Langergaard, hhv. formand, næstformand og direktør i Danske Universiteter

Og vi er ikke mindst glade for, at universiteternes uafhængighed og ubetingede forskningsfrihed betones i regeringsgrundlaget.

Uddannelse og forskning gavner den enkelte og hele samfundet. Det enkelte individ får mulighed for og frihed til at skabe sin egen tilværelse. Og samfundet får kompetent arbejdskraft og borgere, der medvirker til et levende demokrati.

De danske universiteter, for nu at blive i regeringsgrundlagets retorik, bidrager både til et rigere og friere samfund. Så ”fremtidsminister” er et passende prædikat til landets uddannelses- og forskningsminister.

Kære Søren Pind, det er et vigtigt og meget ansvarsfuldt hverv, du har sagt ja til. Vi tager gerne vores del af det ansvar, og vi glæder os til samarbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Overgaard Bjarklev

Rektor, DTU
elektronikingeniør (DTU 1985), ph.d. (DTU 1988), dr.techn. (DTU 1995)

Jesper Langergaard

Direktør, Danske Universiteter
MA i European Studies (University of Bradford 1991), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Per Michael Johansen

Rektor og professor, Aalborg Universitet
cand.polyt. i fysik (Aalborg Uni. 1986), ph.d. (AAU. 1989), dr. scient. i fysik (Københavns Uni. 2001)

0:000:00