Det offentlige bør teste medicinalforskning

PEER REVIEW: Novo beskyldes for at fuske med en videnskabelig artikel. Det offentlige bør overtage opgaven med at teste medicinalindustriens forskning, siger professor.
Uffe Laursen

Hvis resultaterne fremstår mere positive, end der er grundlag for, og lægerne ikke opdager det, vil den efterfølgende markedsføring være så meget mere effektiv.

Peter Gøtzche
Leder, Det Nordiske Cochrane Center
Det er almindeligt, at medicinalindustrien pynter på resultaterne i videnskabelige artikler, siger Peter Gøtzsche, overlæge og leder af Det Nordiske Cochrane Center, efter at den danske insulingigant Novo mandag blev beskyldt for at medvirke til fusk med analysen i en videnskabelig artikel om blødermedicin.

Fuskeri opdages ikke 
Peter Gøtzsche siger til fagbladet Ingeniøren, at tidsskrifternes redaktører i mange tilfælde ikke har en chance for at opdage fuskeriet, i andre tilfælde er de presset af økonomiske interesser.

Derfor er det afgørende, at det offentlige overtager opgaven og sikrer uafhængige forsøg på firmaernes regning, mener han.

"Mange, heriblandt jeg, advokerer for, at det bør være en offentlig opgave at undersøge, hvor gode lægemidler er. Når virksomhederne laver deres egne forsøg, er de jo deres egne dommere, og de kan tjene mange penge på at pynte på resultaterne. Der burde være uafhængige forskere, ligesom vi foretrækker det med alle andre produkter end medicin," siger Peter Gøtzsche til Ingeniøren.

Marketing vinder over forskning
Han siger, at det er almen viden, at medicinalvirksomhedernes marketingsafdelinger har fået mere og mere magt.

"Hvis resultaterne fremstår mere positive, end der er grundlag for, og lægerne ikke opdager det, vil den efterfølgende markedsføring være så meget mere effektiv," siger han.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00