Debat

DI: Sådan tiltrækker vi internationale talenter

DEBAT: Et beskæftigelsestaxameter og kompetencemålrettende uddannelsesstipendier skal tiltrække og fastholde internationale talenter i Danmark. Det mener Charlotte Rønhof, som er underdirektør i Dansk Industri.
En fokuseret tiltrækningsstrategi, der blandt andet fjerner barrierne for at arbejde i Danmark, er afgørende for at trække internationale studerende til landet. Det mener Charlotte Rønhof, som er underdirektør i DI
En fokuseret tiltrækningsstrategi, der blandt andet fjerner barrierne for at arbejde i Danmark, er afgørende for at trække internationale studerende til landet. Det mener Charlotte Rønhof, som er underdirektør i DIFoto: Colourbox
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En fokuseret tiltrækningsstrategi er svaret. Det samme er en fokuseret strategi, der gør det mere økonomisk attraktivt at arbejde i Danmark, fjerner barriererne for at arbejde i Danmark og sikrer, at internationale medarbejdere nemmere falder til i Danmark

Charlotte Rønhof
Underdirektør i Dansk Industri
Fakta

Altinget | Forskning & Innovation sætter frem til februar 2013 fokus på internationalisering.

Vi har bedt en række aktører på forsknings- og uddannelsesområdet samt arbejdsmarkedets parter om at forholde sig konkret til to spørgsmål:

Hvordan kan vi styrke de internationale kompetencer blandt danske studerende, undervisere og uddannelsesinstitutioner? Hvordan kan Danmark i fremtiden tiltrække og fastholde internationale studerende og arbejdskraft?

Bland dig i debatten

Du er altid velkommen til at involvere dig i debatten! Send dit indlæg på 5-600 ord til enten [email protected] eller [email protected]

Af Charlotte Rønhof
Underdirektør i Dansk Industri 

Internationale talenter skaber vækst i de samfund, de flytter til. De bidrager med kompetencer og er med til at skabe internationale relationer og samhandel.

Her er intet nyt under solen. Danmark er i lighed med mange andre lande gennem tiden blevet beriget med tilflytning af dygtige og driftige mennesker.

Vi mangler dog en klar tiltrækningsstrategi, så virksomhederne får glæde af de mange udvekslingsstuderende, der er på gennemrejse i vores land.

I dag kan vi også sætte tal på, hvor meget de internationale talenter bidrager med: En højtuddannet udlænding, der har sin familie med til Danmark, bidrager årligt med 250.000 kr. til statskassen.

En højtuddannet udlænding uden familie i Danmark bidrager med 150.000 kr. Hertil kan man lægge den vækst, de internationale talenter skaber i de virksomheder, hvor de er ansat.

Det siger sig selv, at Danmark med godt 5 mio. indbyggere ikke har tilstrækkelig talentmasse til at kunne dække alle specialistfelter eller altid rumme de dygtigste på forskellige felter.

Ingen virksomhed er bedre end de mennesker, der arbejder der, og med globaliseringen har mange virksomheder i endnu højere grad sat det lange lys på i jagten efter talenter.

Flere målrettede stipendier
Mange virksomheder forfølger flere spor i den jagt. For det første er der overvejelsen, om Danmark overhovedet er værd at jage i? Kan man finde de dygtigste medarbejdere i Danmark?

Udsigt til en ørkesløs vandring uden at finde de ingeniører, man har brug for, virker ikke opmuntrende. Her kan sporet føre virksomheden helt ud af Danmark.

Men i mange tilfælde vil sporet først føre til en søgning efter at bringe udenlandske talenter til Danmark. Og den søgning er nationens store chance.

For kan vi bringe de udenlandske talenter nemt og bekvemt til landet og opfylde virksomhedernes efterspørgsel efter talenter, så har vi også fastholdt videnjobs her i landet.

Men hvad skal der så til for, at vi i højere grad kan tiltrække og fastholde internationale talenter inden for de områder, hvor Danmark har behov for kompetencer?

En fokuseret tiltrækningsstrategi er svaret. Det samme er en fokuseret strategi, der gør det mere økonomisk attraktivt at arbejde i Danmark, fjerner barriererne for at arbejde i Danmark og sikrer, at internationale medarbejdere nemmere falder til i Danmark.

Danmark bør f.eks. tilbyde flere uddannelsesstipendier til studerende fra ikke-EU-lande til de områder, hvor der er behov for flere kompetente medarbejdere i Danmark.

Ikke noget med at dele stipendierne tyndt ud, men målrettet de tekniske, naturvidenskabelige og økonomiske uddannelser. Præcis de uddannelser, hvor mange virksomheder ellers vil søge forgæves efter talenterne.

Det er klart, at det flotte regnestykke om de udenlandske talenters store bidrag til den danske statskasse først indløses, når talenterne er i job.

Og her har fokus i for mange år alene været på at få de internationale studerende til at læse i Danmark.

Beskæftigelsestaxameter som gulerod
I en fokuseret strategi bør der også være klare indsatser for at få de internationale studerende til at blive i Danmark.

Vi vil gerne sammen med universiteterne hjælpe med at skabe kontakter mellem de internationale studerende og virksomheder på de uddannelser, hvor der er efterspørgsel.

Universiteterne skal bare love, at de har uddannet de allerdygtigste. Ellers er intet vundet.

En hjælp på vejen kunne også være et beskæftigelsestaxameter, der udløses, når universitetskandidaterne, herunder de internationale kandidater, får job.

Så er der i hvert fald givet en sund gulerod for at optage de udenlandske talenter, som erhvervslivet er på jagt efter, og vi har håb om at fastholde og tiltrække videnjobs her til landet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Rønhof

Formand, Bornholms Erhvervsfond, Campus Bornholm og ATV Science & Engineering Komité. Bestyrelsesmedlem, Hjerteforeningen, Innovationsfonden, KataFonden, Madkulturen, Seges Innovation og Speak.
cand.lact. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1989), hd i ledelse og organisation (CBS 2004)

0:000:00