Debat

DTU-rektor: DF’s sprogkrav vil skræmme guldgrube væk fra Danmark

DEBAT: DF vil indføre dansksproget fag på alle engelsksprogede videregående uddannelser. Det vil skræmme udenlandske studerende væk, der ifølge en analyse af Damvad er en guldgrube for Danmark, skriver Anders Bjarklev.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Bjarklev
Rektor, DTU

Dansk Folkeparti foreslog i slutningen af januar, at der indføres et obligatorisk dansksproget fag på alle engelsksprogede videregående uddannelser. 

Forsknings- og uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl skrev 7. marts 2018 i Fyns Stiftstidende, at partiet er nervøs på det danske sprogs vegne, og at man ønsker at sikre, at udenlandske studerende bliver her efter endt uddannelse.

Jens Henrik Thulesen Dahl tror ikke, at udenlandske talenter vil blive skræmt væk, eller at det vil være en uoverstigelig hindring at lære tilstrækkeligt dansk til at tage et enkelt fag på dansk.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

På DTU har vi mange udenlandske studerende, men de kommer ikke hertil for at lære fremmedsprog. De er her for at lære ingeniørkunst af nogle af verdens bedste forskere, så de efter endt uddannelse kan bruge deres kundskaber til gavn for samfundet, dér hvor de nu vælger at slå sig ned.

Præcis ligesom danske studerende, der drager udenlands for at læse. Nogle vender hjem, nogle bliver i udlandet. Sådan har det altid været.

De globale forskningsmiljøer lever og ånder gennem en konstant udveksling af viden på tværs af landegrænser, og for en lille nation som Danmark er det helt nødvendigt at være en del af dette globale netværk, hvor den ypperste viden skabes

Anders Bjarklev
Rektor, DTU

Viden skaber velstand
Det er utopi at forvente, at unge mennesker i begyndelsen af 20'erne kan eller vil beslutte, hvor de vil tilbringe resten af deres liv. Hvis forslaget gennemføres, vil det utvivlsomt få de udenlandske studerende til at rejse andre steder hen (og der er mange fantastisk gode universiteter at vælge imellem).

Desuden er de udenlandske studerende med til at give os danskere inspiration udefra. De medbringer ny viden, anderledes måder et gribe tingene an på, nye perspektiver. Af samme grund er verdens bedste universiteter – heriblandt de danske – kendetegnet ved høje andele af udenlandske studerende og forskere.

De globale forskningsmiljøer lever og ånder gennem en konstant udveksling af viden på tværs af landegrænser, og for en lille nation som Danmark er det helt nødvendigt at være en del af dette globale netværk, hvor den ypperste viden skabes.

Viden skaber velstand, og overalt i verden vender man sig mod universiteterne for at få de løsninger, der skal sikre os en bæredygtig fremtid.

Vi burde være lykkelige over de udenlandske studerende
Endelig vil det blive en økonomisk bet for Danmark, hvis man får skræmt de udenlandske studerende væk. Analysevirksomheden Damvad undersøgte sidste år den samfundsøkonomiske effekt af de udenlandske studerende på DTU.

Analysen viste, at de udenlandske studerende er en guldgrube for det danske samfund, fordi en del af dem faktisk allerede bliver i Danmark som medarbejdere i danske virksomheder.

Så faktisk burde vi være jublende lykkelige over, at mange udlændinge ønsker at studere i Danmark. Ikke bare fordi vi som samfund tjener på dem, men også fordi de også på andre måder skaber værdi for samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Overgaard Bjarklev

Rektor, DTU
elektronikingeniør (DTU 1985), ph.d. (DTU 1988), dr.techn. (DTU 1995)

0:000:00