Debat

Aktører: Udflytningsaftale truer fødekæden af nye grønne specialister

Mens erhvervslivet skriger efter nøglemedarbejdere til den grønne omstilling, vedtager Folketinget en uddannelsesaftale, der desværre skaber mindre sammenhæng mellem erhvervsliv og uddannelsessystemet, skriver Jannik Frank Petersen, Anne Storm Rasmussen og Steen Kildesgaard.

Erhvervsakademierne er centrale til at sikre specialiserede grønne kompetencer, skriver Jannik Frank Petersen, Anne Storm Rasmussen og Steen Kildesgaard.
Erhvervsakademierne er centrale til at sikre specialiserede grønne kompetencer, skriver Jannik Frank Petersen, Anne Storm Rasmussen og Steen Kildesgaard.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Anne Storm Rasmussen
Jannik Frank Petersen
Steen Enemark Kildesgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Putins brutale krig i Ukraine har sat en ekstra, tydelig streg under behovet for at lykkedes med den grønne omstilling. Vi skal være uafhængige af Putins energi. Hurtigst muligt.

Men på et helt centralt punkt bevæger vi os i den helt forkerte retning: Fødekæden af grønne specialister fra uddannelsessystem til arbejdsmarkedet er truet.

Den nye uddannelsesaftale – indgået af en række partier i Folketinget – har udflytning af uddannelser som et primært mål. Håbet er, at flere unge uden for de større byer tager en uddannelse på eksempelvis erhvervsakademierne, og at flere vil flytte fra de større byer for at tage en uddannelse.  

Med aftalen risikerer vi, at centrale og afgørende uddannelsespladser for den grønne omstilling bliver lukket ned

Jannik Frank Petersen, Anne Storm Rasmussen og Steen Kildesgaard
Hhv. formand, Teknisk Landsformand, rektor, Erhvervsakademi Aarhus, rektor, Københavns Erhvervsakademi (KEA)

Men med aftalen risikerer vi, at centrale og afgørende uddannelsespladser for den grønne omstilling bliver lukket ned – blandt andet på erhvervsakademierne. Det er en helt skæv retning i en tid, hvor erhvervslivet skriger efter netop de medarbejdere, der har indsigt i den grønne omstilling. 

Spænder ben for fremtidens specialister
Hvis Danmark skal nå de politiske visioner med en 70 procent C02-reduktion i 2030, spiller kvalificeret arbejdskraft en væsentlig rolle. Det gælder både erhvervsuddannelserne, men også de videregående tekniske erhvervsakademiuddannelser.

Men en rundspørge fra Dansk Industri fra oktober sidste år viser, at cirka halvdelen af de mest grønne virksomheder inden for de seneste tre måneder, har måttet droppe at besætte en ledig stilling på grund af mangel på kvalificerede ansøgere. Derfor nytter det ikke, at vi lukker uddannelserne for fremtidens grønne pionerer.

Vi ved, at uddannede på erhvervsakademier oftere arbejder inden for det grønne område sammenlignet med andre uddannelser. Men vi ved desværre også, at erhvervsakademierne ifølge uddannelsesaftalen og aftalen om at lukke de internationale uddannelser skal optage væsentligt færre studerende på uddannelserne i København og Aarhus. Resten af studiepladserne kan erhvervsakademierne flytte til andre byer – eller helt nedlægge. 

Vi risikerer kort sagt at spænde ben for den nødvendige fødekæde af fremtidens grønne, kreative specialister

Jannik Frank Petersen, Anne Storm Rasmussen og Steen Kildesgaard
Hhv. formand, Teknisk Landsformand, rektor, Erhvervsakademi Aarhus, rektor, Københavns Erhvervsakademi (KEA)

Det sker alt imens beskæftigelsen stiger – og manglen på arbejdskraft på netop det grønne område bliver større og større. Vi risikerer kort sagt at spænde ben for den nødvendige fødekæde af fremtidens grønne, kreative specialister, som er så afgørende for vores fælles mål: At sikre den grønne omstilling. 

Essentielle kompetencer til omstillingen
Vi er nødt til at sikre, at vi får uddannet flest mulige miljøteknikere, installatører, energiteknologer og automationsteknologer. De har kompetencerne til at være foregangspersoner i den grønne omstilling.

Et konkret eksempel er en energiteknolog, der overvågede energiforbruget på Københavnske skoler og institutioner. På bare en skole skar vedkommende energiforbruget med 155 megawatttimer om året svarende til 100.000 kroner i el. Det er sådanne kompetencer og indsatser, at Danmark og den grønne omstilling har brug for. 

Vi står over for nogle væsentlige og afgørende beslutninger i de kommende år for at sikre den grønne omstilling. Og uddannelsesaftalen kan desværre få langtrækkende konsekvenser i forhold til at lykkedes med den grønne omstilling.

En omstilling som alle er enige om, at vi skal nå i mål med. Vi er nødt til at sikre en kontinuerlig strøm af nyuddannede grønne, kreative specialister, som arbejdsmarkedet hungrer efter. Men lige nu ser vi desværre, at netop denne fødekæde trues. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00