Debat

EVA: Styrk undervisningens status

DEBAT: Hvis kvaliteten af universitetsuddannelserne skal styrkes, er det afgørende, at undervisningen får højere status på universiteterne. Det skriver Mikkel Haarder, direktør i Danmarks Evalueringsinstitut.

Det siger sig selv, at efteruddannelse af underviserstaben er et vigtigt element i at fremme god undervisning - og her er vi i Danmark nået langt sammenlignet med for blot få år siden. Det skriver Mikkel Haarder, direktør i Danmarks Evalueringsinstitut.
Det siger sig selv, at efteruddannelse af underviserstaben er et vigtigt element i at fremme god undervisning - og her er vi i Danmark nået langt sammenlignet med for blot få år siden. Det skriver Mikkel Haarder, direktør i Danmarks Evalueringsinstitut.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikkel Haarder
Direktør i Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

De seneste år har der i både Danmark og udlandet været en stigende opmærksomhed på kvaliteten af undervisningen på universitetsuddannelserne, og på hvad universiteterne gør for at understøtte og fremme god undervisning.

De danske universiteter har længe haft fokus på pædagogisk efteruddannelse og på pædagogisk udviklingsarbejde som midler til at styrke undervisningskvaliteten. Fx har alle landets universiteter pædagogiske enheder, der udbyder efteruddannelse og står i spidsen for forskellige udviklingsprojekter. Det siger sig selv, at efteruddannelse af underviserstaben er et vigtigt element i at fremme god undervisning - og her er vi i Danmark nået langt sammenlignet med for blot få år siden.

En anden væsentlig forudsætning for universitetsuddannelser af høj kvalitet er, at undervisning er en attraktiv og perspektivrig karrierevej. Meget tyder imidlertid på, at der er et stykke vej endnu, før gode underviserkompetencer vil være lige så værdsatte som gode forskningskompetencer på de danske universiteter.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Fx viser en nylig spørgeskemaundersøgelse fra Epinion for Kvalitetsudvalget, at 58 procent af de adspurgte universitetsundervisere vurderer, at kvaliteten af deres undervisning betyder meget lidt for forfremmelser, og 67 procent vurderer, at kvaliteten af undervisningen betyder meget lidt for løn. Samtidig vurderer halvdelen af underviserne, at undervisning prioriteres lavere eller meget lavere end forskning på deres universitet. Det er naturligt, at forskningskompetencer vægtes højt på universiteterne, men vi må ikke glemme, at de også skal løfte en meget vigtig uddannelsesopgave, der kræver noget andet.

Flere danske universiteter har taget initiativer, der har til formål at styrke undervisningens status på universitetet og fremme, at gode underviserkompetencer i højere grad bliver anerkendt og belønnet.

Det er naturligt, at forskningskompetencer vægtes højt på universiteterne, men vi må ikke glemme, at de også skal løfte en meget vigtig uddannelsesopgave, der kræver noget andet.

Mikkel Haarder
Direktør i Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

Fx indførte School of Business and Social Sciences på Aarhus Universitet for nogle år tilbage økonomiske tilskyndelser til pædagogisk efteruddannelse, hvor fakultetets institutter straffes på pengepungen, hvis underviserne ikke kommer på efteruddannelse. Et andet eksempel er Københavns Universitet, som for nyligt udviklede en pædagogisk kompetenceprofil, der skal være et første skridt på vejen mod tydeligere anerkendelse af gode underviserkompetencer.

Eksisterende erfaringer som inspiration
Et tredje redskab med potentiale til at styrke undervisningens status kan være mere aktiv brug af såkaldte undervisningsporteføljer, der dokumenterer en persons undervisningserfaringer og -kompetencer i forbindelse med ansættelser og forfremmelser. EVA gennemførte i 2014 en undersøgelse af universiteternes stillingsopslag, hvor vi bl.a. lavede en optælling af, hvor ofte undervisningsrelaterede ord optræder i universiteternes stillingsopslag.

Et af ordene var ”undervisningsportefølje”, og her viste undersøgelsen, at der er stor variation mellem både universiteter og hovedområder, og at det ikke er gængs praksis at stille krav om undervisningsporteføljer. Mere aktiv brug af dokumentation for undervisningsmeritter, når universiteterne ansætter og forfremmer, kan også være en måde at fremme en højere grad af anerkendelse af de dygtige undervisere.

Selvom vi i Danmark har øjnene åbne for udfordringen, vidner resultaterne af de ovennævnte undersøgelser om, at der er et stykke vej endnu - gode underviserkompetencer er fortsat mindre værdsatte end gode forskningskompetencer.

Hvis vi vil sætte turbo på udviklingen, er det vigtigt, at vi får bragt eksisterende danske og udenlandske erfaringer i spil, så vi kan bruge dem som inspiration – eller som eksempler på veje, der ikke er farbare. Jeg hilser derfor debatten om kvaliteten i uddannelserne meget velkommen og håber, at den kan bringe værdifulde erfaringer med at værdsætte gode underviserkompetencer frem i lyset.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Haarder

Underdirektør for uddannelse, forskning og mangfoldighed, Dansk Industri
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00