Forskere: Afstand til uddannelse uden betydning

MOBILITET: Afstand holder ikke unge fra at studere. Nyt forskningsprojekt konkluderer, at forældres uddannelse har langt større betydning end afstanden til nærmeste videregående uddannelsesinstitution. For lang afstand kan dog afskrække børn af ufaglærte.

Afstand til uddannelse afholder ikke unge med studentereksamen fra at læse videre, viser stor undersøgelse, der også konstaterer, at et klart flertal af danske studenter bor mindre end 30 kilometer fra en videregående uddannelse<br>
Afstand til uddannelse afholder ikke unge med studentereksamen fra at læse videre, viser stor undersøgelse, der også konstaterer, at et klart flertal af danske studenter bor mindre end 30 kilometer fra en videregående uddannelse
Foto: navisen.dk
Mads Bang

Hvor langt vil de unge tage for at læse videre, når de har fået studenterhuen på plads på det lokale gymnasium?

Det spørgsmål stiller et nyt forskningsprojekt fra Kraks Fond Byforskning. Resultaterne viser, at afstanden fra hjemmet til uddannelsesinstitutionen ikke vejer særlig tungt, når man ser på valget af videregående uddannelse.

Undersøgelsen ser nærmere på studenter, og som noget helt nyt har forskerne haft mulighed for at beregne nøjagtig, hvor langt de studerende har fra deres hjem til nærmeste universitet, professionshøjskole eller erhvervsakademi.

Elise Stenholt Sørensen, der er en af forskerne bag undersøgelsen, forklarer, at der er flere interessante resultater fra projektet. Blandt andet viser det sig, at 90 procent af de unge med en studentereksamen har under 30 kilometer til nærmeste videregående uddannelse.

Fakta
Kraks Fond Byforskning har undersøgt sammenhængen mellem afstanden til de videregående uddannelser og unges uddannelsesvalg. Analysen omfatter hjemmeboende unge mellem 18 og 21 år, der har færdiggjort en gymnasial ungdomsuddannelse. Forskningsstudiet har for første gang i  Danmark kortlagt alle afstande mellem unges bopæl og landets uddannelsessteder i perioden 2006-2011.

”Det overraskede mig, at der faktisk er relativt kort til uddannelserne for langt de fleste unge,” siger Elise Stenholt Sørensen.

Undersøgelsen spiller ind i den verserende debat om kvalitet i de videregående uddannelser, hvor uddannelsesministerens dimensioneringsplan i efteråret fik hårde ord med på vejen for netop at skære uddannelsespladser væk på de mindre uddannelsesinstitutioner.

Det overraskede mig, at der faktisk er relativt kort til uddannelserne for langt de fleste unge.

Elise Stenholdt Sørensen
Kraks Fond Byforskning

Arv vejer tungere end kilometer
Et andet centralt resultat i undersøgelsen er, at social arv spiller en meget vigtigere rolle end afstand til uddannelsesinstitutionerne.

”Vi kan se, at en søn af en håndværksuddannet har nøjagtig samme sandsynlighed for at læse videre efter gymnasiet, uanset om vedkommende bor en kilometer fra uddannelsen eller 30 kilometer væk,” siger Elise Stenholt Sørensen.

Når man umiddelbart ser statistikken, så viser den ellers, at jo længere du bor fra uddannelsesbyerne, jo lavere er chancen for, at du læser videre efter gymnaiset. Men det er ifølge Elise Stenholt Sørensen snarere, fordi forældrene i udgangspunktet har et lavere uddannelsesniveau, jo længere man kommer væk fra uddannelsesbyerne.

(Læs videre under graferne)

Figuren viser andelen, der påbegynder en videregående uddannelse senest to år efter endt ungdomsuddannelse. Afstanden er beregnet fra den unges bopælsadresse, i dét år ungdomsuddannelsen afsluttes, til den nærmeste uddannelsesinstitution. Kilde: Krak Fondens beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

 

Figuren viser sandsynligheden for at påbegynde en videregående uddannelse senest to år efter endt ungdomsuddannelse. Kilde: Krak Fondens beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

 

 

 

 

Universitet går i arv
Forskerne har forsøgt at gå tættere på tallene, og det viser sig, at afstanden til uddannelsen måske kan have betydning for, om nogle studerende vælger at gå på universitetet eller en anden uddannelse.

I hvertfald viser data, at studenter, hvis forældre ikke har en uddannelse, er mere tilbøjelige til at vælge erhvervsakademi eller professionshøjskole, hvis afstanden kommer over 40 kilometer til nærmeste universitet.

Men igen er det især forældrenes uddannelse, som er afgørende. For hvis forældrene har gået på universitetet, så er sandsynligheden for, at den unge vælger universitetet den samme – uafhængig af afstanden til universitetet.

Der kan altså være en sammenhæng mellem afstand til universiteter og muligheden for at skabe social mobilitet på netop universiteterne.
Dermed spiller den nye undersøgelse også ind i debatten om social mobilitet, samtidig med at undersøgelsen både taler for og imod Kvalitetsudvalgets anbefalinger om at samle faglige miljøer og skære i optaget på mindre uddannelsessteder. Anbefalinger, som formentlig gentages i udvalgets endelige rapport, der offentliggøres på torsdag.

Allerede mandag var undersøgelsen aktuel, da den blev offentliggjort på samme dag, hvor Aalborg Universitet kunne meddelele, at universitetet lukker sin medialogi-uddannelse i Esbjerg. En lukning, der direkte skyldes nedskæringer i optaget efter Kvalitetsudvalgets første rapport.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00