Forskere efterlyser strategi for nano-sikkerhed

NANO: Nano-partikler kan forringe regnormes forplantningsevne og ændre rotters dna, viser ny dansk forskning. "Vi har brug for en national forskningsstrategi for nano-sikkerhed," siger forskere.
Forsøg med rotter på KU's Nano Science Center har vist, at fodring med nano-partikler kan skade rotternes dna.
Forsøg med rotter på KU's Nano Science Center har vist, at fodring med nano-partikler kan skade rotternes dna.Foto: Colourbox
Uffe Laursen
Fakta
I relation til nanoteknologi og nanovidenskab anvendes "nano" typisk som prefix til noget, der har en størrelse under 100 nanometer (nm). Nanoteknologi er således en fællesbetegnelse for en bred vifte af teknologier, der måler, manipulerer eller inkorporerer materialer og/eller enheder, hvor mindst den ene dimension er mindre end 100 nm, og hvor teknologien udnytter de særlige egenskaber, som de meget små enheder har i sammenligning med traditionelle - makroskopiske - enheder.

Det globale marked for nanoteknologiske produkter er voksende og skønnes at blive markant allerede inden for de næste år. Forskellige fremskrivninger - varierende fra en global markedsandel på 2,6 billioner US$ i 2014 til 150 milliarder US$ i 2010 - understreger, at markedet vil være betydeligt, uanset hvordan den økonomiske effekt defineres.


Kilde: VTU-rapport om nanoteknologi 2007.

Kulstofatomer i nanostørrelse, såkaldte kulstof-nanorør, kan nedsætte forplantningen hos regnorme.

Det viser ny forskning fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU). DMU-forskerne har fundet, at produktionen af ægkapsler i regnormene gradvist nedsættes, når forskerne tilsætter stigende mængder af kulstof-nanorør.

DMU's resultater er blandt de allerførste undersøgelser, som er publiceret internationalt om nano-partiklers påvirkning af jordmiljøet. Tidligere har man også fundet nano-effekter i vandorganismer, fortæller seniorforsker Janeck Scott-Fordsmand.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00