Højteknologifond central for rådsfusion

FORSKNINGSFUSION: Højteknologifonden kan i sidste ende ødelægge muligheden for bred enighed, hvis Morten Østergaard skruer bissen på, og Venstre står fast i de kommende forhandlinger om forskningsrådene.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) opfordrer til pragmatisme inden forhandlingerne om en omlægning af forskningsrådsstrukturen.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) opfordrer til pragmatisme inden forhandlingerne om en omlægning af forskningsrådsstrukturen. Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Mads Bang

Jeg anerkender Højteknologifondens metoder, og hvis man har noget, der virker, så gælder det om at udbrede den arbejdsform. Det er min filosofi.

Morten Østergaard (R)
Uddannelsesminister
Fronterne trækkes skarpt op inden forhandlingerne om at ændre forskningsrådsstrukturen på trods af bred enighed om at forsimple forskningens vej fra idé til resultater, der kan bruges af virksomhederne.

Omlægning af rådsstrukturen er en væsentlig brik i regeringens nationale innovationsstrategi, som skal udmøntes i politiske aftaler i løbet af foråret. Et af hovedmålene i innovationsstrategien er at sikre, at dansk forskning bliver udbredt og brugt i landets virksomheder.

Højteknologifonden, som i 2004 blev dannet af den daværende VK-regering med netop det formål at skabe en direkte kontakt mellem virksomheder og forskere, får en hovedrolle i forhandlingerne. Regeringens oplæg til en reform af rådsstrukturen skitserer en fusion af Det Strategiske Forskningsråd, Rådet for Teknologi og Innovation og Højteknologifonden. Venstre har dog allerede markeret, at partiet ikke vil røre Højteknologifonden.

Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, har flere gange peget på, at Højteknologifonden opfylder sin opgave, og derfor vil han ikke risikere, at en omlægning ødelægger den model, fonden har opbygget.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00