Indtryk udefra: Bengt-Åke Lundvall

INTERVIEW: Hvordan ser udefrakommende på den danske universitetsverden? Den svenske økonomiprofessor Bengt-Åke Lundvall fra Aalborg Universitet giver sin uforbeholdne mening i et interview, hvor Helge Sanders projekt "Fra forskning til faktura" får hårde ord med på vejen.
Tyson W. Lyall

Den aktuelle sag om Milena Penkowa illustrerer på en ekstrem måde konsekvensen af en meget håndfast markedsliggørelse, både eksternt og internt.

Bengt-Åke Lundvall
Professor
Fakta

Bengt-Åke Lundvall er professor i økonomi ved Institut for Erhvervsstudier på Aalborg Universitet.

Fra 1992 til 1995 var han "Deputy Director" ved DSTI, OECD.

Han har rådgivet om innovation til regeringerne i blandt andet Finland, Holland, Sverige og Kina.

Hvordan ser den danske universitetsverden ud, når man kigger på den gennem andre briller?

Det spørgsmål forsøger Altinget | Forskning og Innovation i løbet af de kommende uger at besvare gennem en række interviews med udenlandske forskningsprofiler, der i særlig grad har beskæftiget sig med den danske universitetsverden.

I denne uge er det den svenske økonomiprofessor Bengt-Åke Lundvall fra Aalborg Universitet, der giver sin uforbeholdne mening om de danske universiteters styrker og svagheder. Her får det øgede markedsfokus hård kritik med på vejen, mens der uddeles roser til den danske kreativitet og evne til problemløsning.

Bengt-Åke Lundvall har boet og arbejdet i Danmark i en lang årrække, men har udover sin baggrund på Göteborgs Universitet også en lang international erfaring som underviser ved blandt andet Tsinghua Universitetet i Kina, ved universiteter i Pisa og Strasbourg, samt ved det anerkendte Sciences-Po i Paris. Derudover arbejdede han i halvfemserne i nogle år som ledende økonom i OECD. I 2009 blev han desuden udnævnt som særlig EU-ambassadør for kreativitet og innovation.

Fra forskning til faktura
Bengt-Åke Lundvall er en erfaren rotte i den danske universitetsverden. Han kom allerede i 1973 til Aalborg, hvor han var med til at starte Aalborg Universitet op. Bengt-Åke Lundvall er derfor ikke kun mand for at give sin øjebliksvurdering af det danske system, men kan i høj grad også give et bud på, hvor den danske universitetsverden har bevæget sig hen gennem årene. Særligt ét punkt skærer i den 69-årige svenskers øjne, når han kigger tilbage på de seneste små fyrre års udvikling i Danmark.

"Dengang jeg kom, var der en ret udbredt skepsis til alt, hvad der havde med private virksomheder og deres indflydelse på universiteterne at gøre. I dag kan man sige, at det er røget over i den helt anden grøft. "Fra forskning til faktura", synes jeg er en meget vulgær måde at tænke på forskning på," siger Bengt-Åke Lundvall og peger samtidig på den meget aktuelle sag om hjerneforskeren Milena Penkowa, som et symptom på det "syge" danske system.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00