Debat

KADK: Gode forandringer kræver dialog

DEBAT: Store forandringer kalder på fælles løsninger, og dem sætter Kunstakademiet i spil i en dialogproces mellem medarbejdere og studerende, vel vidende at dialog tager tid. Det betaler sig nemlig også, skriver KADK-rektor Lene Dammand Lund.

Dialogen på tværs og ud i organisationen er afgørende for at lykkes med sine mål, skriver KADK-rektor Lene Dammand Lund.
Dialogen på tværs og ud i organisationen er afgørende for at lykkes med sine mål, skriver KADK-rektor Lene Dammand Lund.Foto: Magnus Stig Mikkelsen
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lene Dammand Lund
Rektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis skoler for arkitektur, design og konservering (KADK)

Videregående uddannelser er i disse år genstand for en række politiske reformer. I toppen af prioriteringen er at få de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet og i gang på arbejdsmarkedet. 

Derfor skal arkitekt- og designuddannelserne de næste år reducere antallet af studerende med en tredjedel og skære tilsvarende dybt på budgetterne. Allerede nu står det klart, at vi ikke kan opretholde det brede udbud af specialer på samme måde som i dag, og at vi skal finde nye måder til at understøtte undervisning, forskning og kunstnerisk udviklingsvirksomhed. 

På KADK ved vi, hvad vi taler om. De senere år har vi været gennem en omfattende fusionsproces, som i 2014 samlede forskning og uddannelse af arkitekter, designere og konservatorer i én institution. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det år var der ikke én eneste medarbejder eller studerende, som ikke fik nye kolleger, og som ikke blev flyttet fysisk rundt. Alt, der kunne komme i spil, var i spil. Studerende og medarbejdere på tværs af de fusionerede skoler deltog aktivt i det organisatoriske design. Det var i sig selv et kæmpe kulturarbejde. 

Læren af den proces er, at linjeledelse og topstyring ikke slår til, hvis forandringerne skal have effekt. Dialogen på tværs og ud i organisationen er afgørende for at lykkes med sine mål. 

Som topledelse har vi brug for den detailviden fra organisationens øvrige lag, når vi skal udvikle den fintmaskede kvalitetsstyring for undervisnings- og forskningsaktiviteterne, som er nødvendig.

Lene Dammand Lund
Rektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis skoler for arkitektur, design og konservering

Designmetoden, som omfavner kompleksiteten og bygger fremadrettede scenarier, er også ved organisatoriske udfordringer et rigtig godt redskab.

Ledelsen har brug for detailviden
Den læring tager vi med os i den videre forandringsrejse her på KADK. Og det er forklaringen på, at vi prioriterer den dialogbaserede proces, hvor KADK’s medarbejdere og studerende bruger den innovative kraft, som de internationalt er anerkendt for, til at vise vejen for nye løsninger. 

I en tid hvor ydre krav som detaljerede udviklingskontrakter og præcise effektmål for studerendes gennemførselstid og dimittendledighed fylder meget, kan det virke paradoksalt, at ledelsen nu tager sig tid til at gå i dialog med medarbejdere og studerende. Det er nu helt bevidst. 

Som topledelse har vi brug for den detailviden fra organisationens øvrige lag, når vi skal udvikle den fintmaskede kvalitetsstyring for undervisnings- og forskningsaktiviteterne, som er nødvendig.

Bag den forskningspolitiske dagsorden om fusioner, fremdriftsreformer og nedskæringer bobler det med engagement, viden og innovationslyst blandt studerende, undervisere og forskere. De anviser innovative løsninger på nogle af velfærdssamfundets udfordringer og opnår international anerkendelse for det. 

Det giver pote
Indsatsen bærer frugt, når for eksempel Konservatorskolen indleder et samarbejde med Smithsonian Museum Conservation Institute, eller når en af vores helt nyuddannede arkitekter fra vinterens afgangshold kommer på det internationalt anerkendte arkitektur- og designmagasin Wallpaper’s shortliste over unge arkitekter, som branchen skal skynde sig at hyre. Og når Dansk Industri fremhæver, at flere designkompetencer vil gøre danske virksomheder mere konkurrencedygtige. 

KADK’s arkitekt- og designuddannelser ligger i toppen af internationale ranglister, og akademiet har stor søgning fra danske og udenlandske studerende. 

Ambitionen er, at nye generationer af arkitekter, designere og konservatorer fortsat kan måle sig internationalt og være attraktive samarbejdspartnere rundt om i verden. 

For vores studerende gælder, at de er drevet af et ønske om at bruge deres kompetencer til at understøtte menneskers drømme om det gode samfund. 

Som ledelse, forskere og undervisere er vi på samme måde optaget af at styrke og udvikle akademiets kompetencer inden for undervisning  og forskning samt styrke de studerendes faglige praksis, så deres kompetencer kan bidrage med kvalificerede løsninger på de udfordringer fremtidens velfærdssamfund står overfor.

Samfundsløftet
Inden for lægeverdenen har man lægeløftet, hvor lægen forpligter sig til at anvende sine kundskaber med flid og omhu til samfundet og sine menneskers gavn, som der ordret står. 

Selvom formuleringen med sine mere end 100 år kan virke sprogligt gammeldags, gælder den etiske fordring om, at den højtuddannede tager et direkte medansvar for den enkelte og for samfundet, stadig.

En tilsvarende indstilling til at bruge sine kompetencer i en bredere sags tjeneste har været en grundpille på Kunstakademiet i mere end 260 år. 

Arkitekter, designere og konservatorer har hver på deres vis taget del i fornyelsen og udviklingen af velfærdssamfundet til gavn og glæde for generationer. Med kompetencer mener jeg både tekniske og økonomiske kompetencer og etiske og æstetiske kompetencer. I min optik er de hinandens forudsætning.

Også på morgendagens KADK har vi en ambition om ikke bare at gøre de studerende teknisk dygtige, men også have blik for, hvordan deres kompetencer kan bidrage til udviklingen af velfærdssamfundet, dens kultur og til menneskers forestilling om livskvalitet. 

Forårets dialogproces vil vise veje for præcis, hvordan vi gør det.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00