Læs vækstteamets 17 anbefalinger

DOKUMENTATION: Vækstteamet for life science med Kåre Schultz i spidsen har nu lanceret 17 hovedanbefalinger, som har til sigte at understøtte life science-områdets fortsatte udvikling inden for forskning, innovation og produktion. Læs dem her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Anbefaling 1: Danmark skal afsætte flere ressourcer og målrette den offentlige forskning samt øge den private forskning, som er grundlaget for innovation i dansk life science. Samtidig skal uddannelse af højtkvalificerede forskere til den private og offentlige sektor styrkes.

Anbefaling 2: Koordination af klinisk forskning i Danmark samles ét sted under det nuværende NEXT samarbejde, der udvides til en landsdækkende organisation omfattende alle kliniske områder. Det nye NEXT 2.0 forankres mellem stat, regioner og virksomheder, og mulighederne for klinisk forskning på hospitalerne styrkes.

Anbefaling 3: Der skal arbejdes for at skabe rammerne for et transparent og tillidsfuldt offentligt-privat samarbejde mellem sundhedsvæsen og virksomheder.


Anbefaling 4: It og sundhedsdata skal kunne anvendes sikkert til at udvikle og forske i nye og innovative behandlingsformer og medvirke til et bedre, sikrere og mere sammenhængende sundhed-væsen.


Anbefaling 5: Lægemiddelstyrelsen styrkes, så den kommer i den absolutte europæiske top.


Anbefaling 6: Der skal være flere notified bodies (organer som certificerer medicinsk udstyr) i Danmark med relevant kompetence af høj kvalitet for at imødekomme efterspørgslen.


Anbefaling 7: Danmark skal være forgangsland inden for personlig sundhedsteknologi (PST).


Anbefaling 8: Det danske uddannelsessystem skal organiseres, så det i højere grad er i stand til at levere medarbejdere i verdensklasse med de rette kompetencer til hele værdikæden i den danske life science industri.

Anbefaling 9: Dansk life science er global – og vilkårene for tiltrækning og fastholdelse af internationale talenter og kvalificeret arbejdskraft skal være i den europæiske top.


Anbefaling 10: Der skal sættes øget fokus på entreprenørskab og innovation i life science forsknings- og uddannelsesmiljøerne, og vilkårene herfor skal forbedres.

Anbefaling 11: Der skal banes vej for flere life science virksomheder gennem bedre adgang til tidlig finansie-ring.


Anbefaling 12: Danske life science virksomheders muligheder for at tiltrække kapital skal styrkes.


Anbefaling 13: Skatteincitamenterne for forskningstunge virksomheder og for investorer skal forbedres.


Anbefaling 14: Life science virksomheder skal have gode rammer for produktion i Danmark med forskning og udvikling som fundament.


Anbefaling 15: Der skal fortsat arbejdes for at understøtte et smidigt, stabilt, rationelt og innovationsfrem-mende hjemmemarked, der kan fungere som et internationalt udstillingsvindue.

Anbefaling 16: Der skal udarbejdes en national eksportstrategi for life science, og denne skal understøttes med ny finansiering øremærket til eksportfremmeaktiviteter med den målsætning, at ekspor-ten af danske life science løsninger fordobles frem mod 2025. Herudover skal der udarbejdes en handlingsplan, som skal danne grundlag for en øget indsats for målrettet tiltrækning af udenlandske investeringer til den danske life science klynge.


Anbefaling 17: Der skal på baggrund af vækstteamets anbefalinger udarbejdes en vækstplan for life science samt etableres et permanent life science kontor med reference til erhvervsministeren.

Regeringen nedsatte i juni sidste år et vækstteam for life science bestående af ti eksperter på området. Vækstteamets centrale formål er at give anbefalinger til, hvordan Danmark fremover kan skabe vækst og øge eksporten af lægemidler og medicoprodukter. Fredag eftermiddag præsenterede vækstteamets 17 hovedanbefalinger, som du kan læse her. 

Anbefaling 1: Danmark skal afsætte flere ressourcer, målrette den offentlige forskning samt øge den private forskning, som er grundlaget for innovation i dansk life science. Samtidig skal uddannelse af højtkvalificerede forskere til den private og offentlige sektor styrkes. Konkret foreslås det, at:

Anbefaling 2: Koordination af klinisk forskning i Danmark samles ét sted under det nuværende NEXT samarbejde, der udvides til en landsdækkende organisation omfattende alle kliniske områder. Det nye NEXT 2.0 forankres mellem stat, regioner og virksomheder, og mulighederne for klinisk forskning på hospitalerne styrkes. Konkret foreslås det, at:

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00