Mai Villadsen er ny forskningsordfører for Enhedslisten: Her er mærkesagerne

INTERVIEW: Enhedslisten har udpeget Mai Villadsen som uddannelses- og forskningsordfører. Hun vil styrke den frie forskning, værne om forskningsfriheden og forbedre den "himmelråbende dårlige" ligestilling blandt forskere.

Mai Villadsen (EL) er grøn på forskningsområdet, men har som tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning stor erfaring på uddannelsesområdet.

"Uddannelsespolitik har længe været mit hjerteblod – lige fra da jeg var elevrådsformand på min folkeskole og senere blev formand for gymnasieeleverne – til de sidste fire år, hvor jeg har arbejdet som uddannelsespolitisk rådgiver i Enhedslisten," siger den nye ordfører og fortsætter: "Derfor er det et kæmpe privilegie, at jeg nu får lov til at fortsætte med at arbejde med området og forsøge at præge det i en retning, hvor vi sikrer flere penge til uddannelse og forskning og får fjernet noget af alt det pres, der hviler på de studerende og underviserne i dag".

Fri forskning og forskningsfrihed
Mai Villadsen lægger op til, at færre forskningsmidler skal øremærkes til fordel for den frie forskning.

"Det er en mærkesag for Enhedslisten at styrke den frie forskning. Jeg tror på, at vi bliver et rigere og klogere samfund, hvis vi lader forskningen spire og ikke forsøger at detailregulere, hvad der forskes i," siger hun.

Det betyder ifølge Villadsen dog ikke, at man skal nedprioritere forskning i grøn omstilling – et område hun i øvrigt også er ordfører for.

"Det er klart, at vi som politikere skal tage de problemer, der er i samfundet, seriøst. Lige nu er vores største udfordring som samfund den store, grønne omstilling, vi skal igennem – og her har forskningen mange fremtidige svar. Derfor skal der selvfølgelig afsættes penge til forskning i den grønne omstilling," siger uddannelses- og forskningsordføreren.

At værne om forskningsfriheden er herudover blandt Mai Villadsens mærkesager. Hun mener, at forskningsfriheden er under pres som følge af et stort pres fra bidragsydere, fonde og politikere for, at der bliver leveret særlige konklusioner og vinkler.

"Det er dybt uholdbart og skadeligt. Vores fornemmeste opgave er at værne om forskningsfriheden. Vi bliver simpelthen nødt til at kunne stole på, at den forskning, som vi blandt andet bruger til at træffe vores beslutninger, er uvildig og rigtig," siger Mai Villadsen.

Himmelråbende dårlig ligestilling 
Mai Villadsen forventer desuden, at ligestilling i forskerverdenen er et område, der vil fylde mere i fremtiden, og hun vil sætte ind for at minimere den skæve kønsfordeling blandt forskere.

"Jeg forventer, at universiteterne arbejder aktivt og intensivt med at øge andelen af kvindelige forskere. Det er mig ubegribeligt, at ligestillingen i år 2019 stadig er så himmelråbende dårlig, når det gælder forskere. Det skal der handles på," siger hun.

,

Forrige artikel Fra fond til forsker: Privatperson uddeler for tredje år i træk millionbeløb til kræftforskning Fra fond til forsker: Privatperson uddeler for tredje år i træk millionbeløb til kræftforskning Næste artikel Ny K-ordfører: Vi vil bruge 1,25 procent af BNP på forskning i 2034 Ny K-ordfører: Vi vil bruge 1,25 procent af BNP på forskning i 2034
Seruminstituttets øverste direktør fratræder sin stilling

Seruminstituttets øverste direktør fratræder sin stilling

FRATRÆDELSE: Siden december har seruminstituttets øverste direktør, Mads Melbye, været fritaget for tjeneste grundet mistanke om uregelmæssigheder. Nu fratræder han sin stilling blot en uge efter Kammeradvokatens anbefaling mod en tjenestemandssag.