Nu er uddannelsesloftet vedtaget

VEDTAGET: Folketinget har mandag vedtaget det omdiskuterede uddannelsesloft, der begrænser dobbeltuddannelse. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix
Cecilie Gormsen

På det sidste møde i Folketinget inden juleferien har politikerne mandag vedtaget det omdiskuterede uddannelsesloft. Det betyder, at muligheden for at tage flere uddannelser nu bliver indskrænket.

79 stemte for, mens 24 stemte imod, og dermed mister man nu retten til at tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau, hvis man allerede har afsluttet en uddannelse.

Forslaget havde opbakning fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Uddannelsesloftet er kommet som følge af et finansieringsbehov på 300 millioner kroner, som opstod i forbindelse med dagpengeaftalen fra sidste år.

Læs også: Radikale: Uddannelsesloft henter kun 15 millioner til dagpenge-regning

Uddannelsesloftet har delt rød blok, hvor Socialdemokratiet har støttet det, mens resten af de røde partier har været imod.

Blandt andet foreslog Radikale sammen med FTF i november at udskyde loven.

”Der skal gives flere muligheder for uddannelse – og ikke færre. I en verden, der præges af forandring, kan vi ikke blive kloge nok. Udskyd loven et år, og brug tiden på at se, om de penge, uddannelsesloftet skal skaffe, kan findes bedre andre steder,” skrev Radikales politiske leder Morten Østergaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey i et fælles debatindlæg.

Læs også: Radikale og FTF: Giv uddannelsesloftet en tænkepause

Også de studerende har taget kraftigt afstand fra forslaget, og der har været flere demonstrationer den seneste tid. Søndag eftermiddag var cirka 1.000 mennesker samlet på Frue Plads i København for at vise deres modstand mod uddannelsesloftet. Og ifølge formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, har regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet brændt nallerne med den nye lov.

”Vi runder snart 80.000 underskrifter, der er allerede blevet holdt aktioner og skrevet læserbreve mod loftet. I dag (søndag, red.) trodsede 1.000 mennesker kulden for at samles til manifestation,” sagde Yasmin Davali søndag.

Læs også: Studerende i stort antal dropper ud for at undgå loft

”Det bekræfter mig i, at selv hvis forslaget bliver vedtaget i morgen, så er vi ikke færdige med at kæmpe imod uddannelsesloftet,” fortsatte hun.

Et svar fra uddannelsesminister Søren Pind til Folketinget viste i sidste uge, at hver fjerde af de studerende, som rammes af det nye uddannelsesloft, forventes at droppe ud af deres studie uden at afslutte det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00