Østergaard på tilbagetog: Balancekravet består

UDVEKSLING: Regeringen, Venstre og Konservative har indgået aftale om justeringer af betalingen for udvekslingsstuderende. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) opgiver at aflive balancekravet.
Foto: Kim Vadskær/fivu.dk
Jesper BirchMads Bang
Balancekravet overlever uddannelsesminister Morten Østergaards (R) forsøg på at vende finansieringen af udvekslingsstuderende på hovedet.

En ny aftale om de udvekslingsstuderende med Venstre og Konservative betyder, at der kun justeres i ordningen, som uddannelsesministeren ellers har arbejdet på at afskaffe.

I dag får universiteterne kun penge til det samme antal internationale udvekslingsstuderende, som universitetet selv sender ud. Med den nye aftale justeres den ordning, så beregningen foretages over en tre-årig periode.

Uddannelsesminister Morten Østergaard foreslog ellers, at universiteterne udelukkende skulle have betaling for de danske studerende, som blev sendt til udlandet. Det skulle styrke incitamentet til at få flere unge til at tage dele af deres uddannelse i udlandet.

Dokumentation

Hvad er balanceprincippet?
Det økonomiske balanceprincip betyder, at universiteterne får et taxametertilskud for indgående udvekslingsstuderendes uddannelsesaktiviteter, der svarer præcist til udgående udvekslingsstuderendes uddannelsesaktiviteter. 

Baggrunden for balanceprincippet har været, at Danmark ikke skal finansiere udenlandske universiteters studieophold i Danmark i højere grad, end udlandet finansierer studerende fra danske universiteters studieophold i udlandet.

Balanceprincippet vedrører kun taxameterfinansiering af indgående udvekslingsstuderende på midlertidige studieophold og ikke hele universitetsuddannelser i Danmark.

Hvad er nyt?
Regeringen er sammen med Venstre og Konservative blevet enige om en række justeringer af balanceprincippet. 

  • Universiteterne får fremover en tre-årig periode til at regulere den økonomiske balance mellem ind- og udgående udvekslingsstuderende. 
  • Samtidig får danske universiteter hjemmel til selv at finansiere et eventuelt overskud af internationale studerende ud over balancen af ind- og udgående udvekslingsstuderende. 
I forået 2014 vil der blive fremsat lovforslag på baggrund af ovenstående politiske aftale. 
 
Kilde: fivu.dk 

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00