Debat

S: Virksomheders rumeventyr kræver verdensklasseuddannelse

DEBAT: Regeringens besparelser på uddannelse rammer ambitionerne om et rumeventyr for danske virksomheder, skriver Socialdemokraternes forskningsordfører Mette Reissmann, der opfordrer ministeren til at komme ned fra månen.


Det er forbløffende, at Esben Lunde Larsen
ikke vedkender sig det utvivlsomme kvalitetsfald, der vil komme på
landets uddannelsesinstitutioner med de enorme besparelser. Det skriver forskningsordfører Mette Reissmann (S).
Det er forbløffende, at Esben Lunde Larsen ikke vedkender sig det utvivlsomme kvalitetsfald, der vil komme på landets uddannelsesinstitutioner med de enorme besparelser. Det skriver forskningsordfører Mette Reissmann (S).
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Reissmann (S)
Forskningsordfører

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen slår her på Altinget fast, at der eksisterer et uforløst potentiale i rumforskningen. Det er jeg enig med ham i.

Det anslås, at der på verdensplan investeres for op imod 300 milliarder kr. årligt på Big Science-markedet, som rumforskningen hører under. Med andre ord er det et område, der for alvor satses på rundt omkring i verden. Umiddelbart er det altså et fantastisk marked for innovative danske virksomheder at komme ind på, men det synes ikke så let, som ministeren fremstiller det.

For Big Science-markedet er komplekst og svært at trænge ind på, for det kræver både knowhow og et solidt økonomisk fundament – noget de færreste danske virksomheder af gode grunde ikke har. Derfor skal de selvfølgelig støttes både finansielt og med rådgivning. 

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg tror, at det er svært at finde nogen, der ikke kan se, det er en god idé. For udforskning af rummet befinder sig i et krydsfelt af forskellige erhverv, vidensområder og offentlige myndigheder. Ny viden inden for dette område, og dermed en øget markedsandel, vil ikke bare betyde vækst for den enkelte virksomhed, men også vækst i et samfundsmæssigt perspektiv.

Manglende ambitioner
Så langt så godt. Men ministeren overser noget afgørende. Her tænker jeg på regeringens planer om at spare 8,7 mia. kr. på uddannelsesområdet. De manglende ambitioner på uddannelsesområdet er på længere sigt katastrofale for det erhvervsliv, ministeren samtidig ønsker, skal udnytte potentialet i rumforskningen. Det hænger ikke sammen. Hvorfor det? 

De manglende ambitioner på uddannelsesområdet er på længere sigt katastrofale for det erhvervsliv, ministeren samtidig ønsker, skal udnytte potentialet i rumforskningen.

Mette Reissmann (S)
Forskningsordfører

Ministeren har gentagne gange påstået, at besparelserne på uddannelsesområdet ikke vil forringe kvaliteten på landets universiteter. Han afviser rektorernes klokkeklare kritik og opråb om, at nedskæringerne vil få store konsekvenser for undervisningskvaliteten og studiemiljøet. Men i stedet bør han spidse ører.

Det er forbløffende, at Esben Lunde Larsen ikke vedkender sig det utvivlsomme kvalitetsfald, der vil komme på landets uddannelsesinstitutioner med de enorme besparelser. I værste fald vil det betyde, at nogle af de mindre uddannelsesinstitutioner rundt om i landet må dreje nøglen om. 

Mangel på kvalificeret arbejdskraft
Hvis danske virksomheder også skal være konkurrencedygtige i fremtiden, så kræver det, at universiteterne kan understøtte og udvikle talentmassen. Jeg frygter ganske enkelt, at regeringens nedskæringspolitik vil betyde, at virksomhederne kommer til at mangle tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft. 

Det er ikke raketvidenskab, at det kræver, at man prioritere sit nationale uddannelsessystem, hvis det skal producere arbejdskraft i verdensklasse. Til ministerens oplysning kan jeg i hvert fald berette, at det ikke sker af sig selv – og slet ikke med færre undervisningstimer, mindre feedback og et dårligere studiemiljø, som besparelserne på uddannelse vil medføre.

Talentmassen, som danske virksomheder i fremtiden skal rekruttere fra, vil blive mindre. Og vores virksomheder er afhængige af mange dygtigt uddannede studerende, hvis de skal blive en permanent del af eksempelvis Big Science-markedet. 

Det er vi mange, der ved. Og man må håbe, at Esben Lunde Larsen også snart hopper ned fra månen og finder ud af, at færre penge til uddannelse på længere sigt betyder dårligere konkurrencevilkår for danske virksomheder, der gerne vil tage del i potentialet i rumeventyret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

0:000:00