Sådan vil regeringen omlægge SU'en

DOKUMENTATION: Regeringen har fremlagt et forslag om at omlægge SU'en. Få overblik over forslaget her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i dag fremlagt regeringens 
bud på en langsigtet plan for dansk økonomi, Helhedsplan 2025, hvor 
regeringen lægger op til en omlægning af SU'en.<br><br>
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i dag fremlagt regeringens bud på en langsigtet plan for dansk økonomi, Helhedsplan 2025, hvor regeringen lægger op til en omlægning af SU'en.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Mads Bang

Regeringen præsenterer i dag et forslag om at omlægge det danske SU-system.

Hovedelementet i forslaget er at omlægge SU'en, så de studerende i fremtiden skal tage en del af støtten som et lån. Regeringen lægger op til en ordning, hvor halvdelen af det beløb, de studerende får udbetalt, er et rentefrit studielån, og den anden halvdel er et stipendie.

En del af besparelsen skal bruges på at forbedre uddannelsernes kvalitet.

"Jeg vil hellere bruge lidt ekstra på at investere i kvaliteten af uddannelserne, som giver bedre jobmuligheder," siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med lanceringen af planen.

Fakta
SU og lån

Regeringens forslag vil sænke det beløb, man får i SU, og hæve det beløb, man kan låne.

Videregående uddannelser

Nuværende satser
SU 5.100 kroner
Lån maksimalt 3.000 kroner
(efter skat)

Forslag
SU 4.300 kroner
Lån maksimalt 4.300 kroner
(efter skat)



Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Her kan du få et overblik over elementerne i forslaget:

  • Omlægning af uddannelsesstøtten, så SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver udgør halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed.
  • SU-stipendierne begrænses til normeret studietid.
  • Samtidig får unge under uddannelse højere fribeløb ved studiejob og et øget beskæftigelsesfradrag, når man efter studierne kommer i arbejde.
  • SU-omlægningen skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019.

Regeringen begrunder i "Helhedsplan 2025" omlægningen med, at den danske studiestøtte er mere generøs end tilsvarende i vores nabolande, og det øgede antal studerende fra  andre EU-lande, der får ret til dansk studiestøtte.

Fakta
SU-forliget
Den nuværende aftale om SU'en blev indgået i foråret 2013 af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance, Socialdemokratiet, Radikale og SF.

"Jeg mener ikke, at det er klogt, at den danske SU er så meget højere end vores nabolandes. Vi risikerer at blive et trækplaster for udenlandske studerende, som kommer hertil for at få en gratis uddannelse med SU uden at bruge uddannelsen i Danmark," siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse om forslaget.

Planen lægger op til, at en del af midlerne, en milliard kroner om året, skal finansiere en kompetencepulje, der skal styrke "kvalitet i erhvervsuddannelser, videregående uddannelser, voksen- og efteruddannelse, styrket erhvervsrettet forskning og kompetencer inden for digitalisering".

Regeringen har endnu ikke fremlagt, hvor stor besparelsen på SU'en bliver i alt.

Forlig om SU'en
Den nuværende aftale om SU'en er indgået af en bred kreds af partier, og blandt andet har Socialdemokraterne og SF afvist at ændre grundlæggende på SU'en. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understregede også på sit pressemøde om planen, at regeringen foreslår at ændre SU'en fra efteråret 2019.

Det vil sige efter et valg, og det betyder, at en aftale uden om de nuværende forligspartier er en mulighed, da et parti normalt kan opsige et forlig før et valg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00