Debat

Selveje Danmark: En ny forskningsstrategi på socialområdet kan hjælpe til at forstå stigende udgifter

Viden og data er koderne til at bremse udgiftsstigninger på socialområdet. Derfor skal der afsættes midler til en ny forskningsstrategi på socialområdet i forhandlingerne om forskningsreserven, skriver Jon Krog.

Ekspertudvalgets anbefaling om en ny forskningsstrategi på socialområdet bør få politisk fokus i efterårets forhandlinger, skriver Jon Krog.
Ekspertudvalgets anbefaling om en ny forskningsstrategi på socialområdet bør få politisk fokus i efterårets forhandlinger, skriver Jon Krog.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Jon Krog
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste år er det politiske fokus på det specialiserede socialområde intensiveret i takt med de stigende udgifter på området.

Det har senest mundet ud i en politisk rammeaftale på handicapområdet. Men også økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, som har ladet sig kraftigt inspirere af ekspertudvalget på socialområdets anbefalinger. 

Udvalget, der blev nedsat af selvsamme parter, er kommet med anbefalinger til, hvordan man kan sikre en faglig og økonomisk bæredygtig udvikling af handicapområdet.

Udgiftspresset på kommunerne har med andre ord fået en del politisk opmærksomhed.

Afsæt midler til ny forskningsstrategi

Men med et politisk fokus på at dæmme op for udgiftsstigningerne er spørgsmålet, om hvorfor udgifterne er steget, blevet overset – det står nemlig stadig ubesvaret hen.

Vi håber, at der afsættes midler til en ny forskningsstrategi på socialområdet i de kommende forhandlinger om forskningsreserven.

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

I Selveje Danmark finder vi det helt afgørende, at omstruktureringer og omprioriteringer af socialområdet funderes på et solidt videns- og datagrundlag.

I det øjemed er spørgsmålet om 'hvorfor' helt centralt.

Derfor håber vi, at der afsættes midler til en ny forskningsstrategi på socialområdet i de kommende forhandlinger om forskningsreserven.

Selveje Danmark har forholdt sig kritisk til en række af ekspertudvalget på socialområdets anbefalinger.

Men en anbefaling, som vi både tilslutter os og håber får politisk fokus i efterårets forhandlinger, er forslaget om en ny og sammenhængende forskningsstrategi på socialområdet.

Den nødvendige viden kommer nemlig ikke af sig selv, men må gradvis opbygges.

Som ekspertudvalget selv bemærker, skal en ny forskningsstrategi ses i sammenhæng med de udfordringer, som ekspertudvalget er stødt på i forhold til eksempelvis at identificere årsagerne til, at udgifterne på socialområdet vokser.

Viden og data skal skabe gennemsigtighed

Ekspertudvalgets anbefaling om at styrke den praksisnære, videnskabelige forskning på voksenområdet vil kunne skærpe vores fremtidige blik på effekter af sociale indsatser, organisering, finansiering og prioritering indenfor socialområdet.

Læs også

Ligesom ekspertudvalgets forslag om uddeling af fem til ti ph.d.-stipendier vil sikre, at vi om fem år vil kunne drøfte det specialiserede socialområde på et helt andet veloplyst grundlag.

Og forhåbentlig også komme nærmere besvarelsen af, hvorfor udgifterne er steget.

Helt konkret ser vi derfor et behov for, at to til tre af de foreslåede ph.d.-stipendier knyttes til forskningsenheder, der kan arbejde på tværs af økonomi og velfærd.

De kan skabe gennemsigtighed i, hvordan vi bruger velfærdskronerne i priser og takster, og som kan sætte det i relation til de gennemførte indsatser og deres effekt.

De politiske drøftelser om udgiftsstigningerne på det specialiserede socialområde bør have det lange lys på og tage afsæt i et solidt videns- og datagrundlag.  

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Med det afsæt vil vi i fremtiden langt bedre kunne træffe de rigtige politiske beslutninger på velfærdsområdet.

Langt lys på stigende udgifter

I Selveje Danmark og blandt vores medlemsorganisationer ønsker vi at starte en ny dialog op om udfordringerne på det specialiserede socialområde.

De politiske drøftelser om udgiftsstigningerne på det specialiserede socialområde bør have det lange lys på og tage afsæt i et solidt videns- og datagrundlag.

Med det underkender vi ikke det kommunale behov for budgetsikkerhed og økonomisk forudsigelighed.

Tværtimod ser vi et presserende behov for, at forandringer på det specialiserede socialområde understøtter, at området også på sigt formår at håndtere og imødegå målgruppens behov.

Ellers forudser vi, at det bliver rigtig dyrt – både menneskeligt og økonomisk.

En ny forskningsstrategi vil være et vigtigt skridt på vejen til at kunne træffe de nødvendige politiske beslutninger, som vil kunne sikre såvel en faglig som økonomisk bæredygtig udvikling af handicapområdet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024