Debat

SF: Forfølg den gode ide

DEBAT: Fri forskning er forudsætningen for, at vi i Danmark kan pleje vores forskningstalenter og samtidig sikre diversitet i forskningen, mener SF’s forskningsordfører, Jacob Mark.

Vi skal sørge for at skabe bedre rammer og større metodefrihed for forskning, så de nyskabende tanker kan dyrkes. Det mener forskningsordfører Jacob Mark (SF).
Vi skal sørge for at skabe bedre rammer og større metodefrihed for forskning, så de nyskabende tanker kan dyrkes. Det mener forskningsordfører Jacob Mark (SF).Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
Forskningsordfører

For Danmark har viden gennem mange år været en vigtig eksportvare, og for at følge med udviklingen er det vigtigt, vi ikke glemmer diversiteten i forskningen.

Strategisk forskning har naturligvis sine fordele, men det er i den frie forskning, at vi finder de kritiske og alternative forskningsprojekter. Vi har et godt uddannelsessystem i landet og derfor mange dygtige forskningstalenter, der ud over et stort gåpåmod har nogle originale ideer, vi skal hjælpe med at realisere.

Vi oplever i Danmark, at forskningen på universiteterne i stigende grad detailstyres. De konkrete retningslinjer på universiteterne kan medføre, at forskningen bliver ensrettet. Vi skal med det in mente sørge for at skabe bedre rammer og større metodefrihed for forskning, så de nyskabende tanker kan dyrkes.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Prioriter den fri forskning
Ikke al forskning behøver at være rettet direkte mod erhvervslivet eller have et direkte formål i den industrielle sektor for at have en vigtig funktion i vores samfund.

Der er mange vigtige områder at forske i. De frie forskningsmidler har eksempelvis ført til vigtige medicinske opdagelser som enzymet Benzonases, der renser lægemidler og har banet vej for bedre vaccine.

For Danmark har viden gennem mange år været en vigtig eksportvare, og for at følge med udviklingen er det vigtigt, vi ikke glemmer diversiteten i forskningen.

Jacob Mark (SF)
Forskningsordfører

Som et andet eksempel kan nævnes en sensor, der blev udviklet gennem et forskningsprojekt bevillinger fra de statslige forskningsråd. Denne sensor har medvirket til Grundfos’ store succes på verdensplan.

Der er talrige eksempler på resultaterne af fri forskning. Og ideer, der som disse sætter fokus på de mere alternative emner, risikerer at gå tabt, hvis midlerne til fri forskning langsomt udfases. Derfor er det vigtigt, at vi fremover prioriterer den fri forskning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00