Debat

Skal intraprenørskab redde dansk vækst?

DEBATPANEL: Danskere er gode til intraprenørskab, hvor der handles entreprenant inden for rammerne af en eksisterende virksomhed. Hvis denne egenskab håndteres hensigtsmæssigt, ser Per Holten-Andersen, rektor på CBS, det som en kilde til innovation og vækst i Danmark.
Foto: Lene K./LIFE
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Holten-Andersen
Rektor på Copenhagen Business School

Udviklingen af den danske økonomi er drevet af innovation. De seneste tal fra "Global Entrepreneurship Monitor" kan derfor få en bekymret mine frem. Det, der kaldes "opportunity perception", altså tilbøjeligheden til at se muligheder for innovation og entreprenørskab, er faldende i Danmark til et niveau under de lande, vi normalt sammenligner os med. Til gengæld ligger vi højt, når der måles på "improvement-driven entrepreneurship". Det er initiativer, der er drevet af ønsker om at forny og forbedre det eksisterende, altså version 1.1 eller 2.0 af produkter og serviceydelser. Danmark er også, sammen med de andre skandinaviske lande, godt placeret på "entrepreneurial employee activity". Det er her, vi finder en af de store styrker i dansk (og skandinavisk) virksomhedskultur: intraprenørskab - medarbejdere som tager initiativer, udvikler nyt, og driver virksomheden fremad.

I en økonomi præget af fremstillingsindustri spiller virksomhedernes størrelse en vigtig rolle. Store virksomheder dominerer en branche, og udnytter stordriftsfordele, og megen erhvervspolitik udformes i dialog med de største virksomheder. Siden de tidlige firsere er det blevet tydeligt, at små og mellemstore virksomheder spiller en større og større rolle i Danmark. Det er blandt dem, man finder højvækstvirksomheder og nye arbejdspladser. Derfor har økonomien brug for flere opstartsvirksomheder og mere vækst hos de mellemstore virksomheder. Innovation er her nøglen, som får det til at ske.

Vækst kræver mere end gode opfindelser
Opfindelser er vigtige - men de er ikke nok i sig selv. En god idé skal udvikles, og en organisation skal skabes med mennesker, ressourcer, finansiering og legitimitet. Forskellen mellem en opfindelse og en innovation er entreprenørskab (eller intraprenørskab). En innovation er en opfindelse med et marked, betalende kunder og mulighed for et overskud.

Fakta
I december 2012 lancerede regeringen den nye nationale innovationsstrategi "Danmark - Løsningernes land". Altinget | Forskning & Innovations debatpanel diskuterer innovation i Danmark, og nogle af aktørerne inden for området kommer med deres bud på, hvordan vi styrker de innovative miljøer i Danmark.  

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Innovation får ikke bare eksisterende virksomheder til at vokse. En innovationskultur drevet af intraprenørskab er også det vækstlag, der får nye virksomheder til at opstå. Innovative virksomheder kaster ideer af sig, som ikke passer ind i virksomhedens strategi. I Danmark er vi relativt stærke til intraprenørskab. Men det er også vigtigt for vores fremtid og vækst, at de "hjemløse innovationer" omsættes i nye virksomheder.

Hvordan kan Danmark få flere startups ud af innovationer i virksomheder? Hvordan kan Danmark udvikle sig til en intraprenørskabs-nation i verdensklasse? Min anbefaling er følgende: 1) Reducér ikke den stærke støtte til innovative aktiviteter i virksomheder. 2) Fremelsk en kultur, hvor det er okay at fejle. 3) Brug flere penge på forskning og udvikling i mellemstore virksomheder. 4) Rekruttér flere højtuddannede til små og mellemstore virksomheder.

Innovative virksomheder kaster ideer af sig, som ikke passer ind i virksomhedens strategi. I Danmark er vi relativt stærke til intraprenørskab. Men det er også vigtigt for vores fremtid og vækst, at de ”hjemløse innovationer” omsættes i nye virksomheder.

Per Holten-Andersen
Rektor på CBS

Regeringen har meget af det rigtige på dagsordenen. CBS uddanner både bachelorer og kandidater i og til entreprenørskab, og indsatsen på CBS øges for hvert semester, blandt andet med et nyt professorat i entreprenørskab og en ny strategisk Business-in-Society platform for området, som koordinerer samarbejde om entreprenørskab med erhvervslivet på tværs af CBS-institutter. På flere og flere uddannelser er entreprenørskab en del af studiet, og flere studerende får støtte gennem CBS' Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) i deres forsøg på at starte egen virksomhed.

Disse aktiviteter giver studerende blik for at starte en ny virksomhed op. De fleste bliver aldrig entreprenører, men tager et job i en eksisterende virksomhed, hvorfra de kompetent og med fundament i deres viden om innovation og entreprenørskab, går målrettet efter at udvikle nye forretningsmuligheder. Det er intraprenørskab, og det har potentiale til at sikre betydelig dansk vækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Holten-Andersen

Fhv. rektor, CBS, fhv. rektor, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1979), HD i finansiering og kreditvæsen (Handelshøjskolen i København 1984), ph.d. (1990)

0:000:00