Data afslørede stjerneforsker i fusk: Nu bruger AU-forskere metoden i stor undersøgelse

FORSKNING: Den højt profilerede amerikanske professor Brian Wansink måtte for nyligt  trække sig, efter en gruppe af akademiske nobodies, har gennemgået tilgængelige data fra professorens forskning og fundet alvorlige problemer. En lignende metode bruges nu i Aarhus for at kortlægge integriteten i forskning på verdensplan. 

Brian Wansink måtte i denne uge trække sig på grund af tvivlsom videnskabelig praksis.  Afsløringen blev blandt andet lavet med ny dataværktøjer. En lignende metode bruges nu i Aarhus i et forskningsprojekt, som skal undersøge forskningsintegriteten i blandt andet Danmark. 
Brian Wansink måtte i denne uge trække sig på grund af tvivlsom videnskabelig praksis.  Afsløringen blev blandt andet lavet med ny dataværktøjer. En lignende metode bruges nu i Aarhus i et forskningsprojekt, som skal undersøge forskningsintegriteten i blandt andet Danmark. Foto: Ritzau Scanpix/DAVID DUPREY
Toke Gade Crone Kristiansen

En lille gruppe forskere, organiseret over internettet og uden særlige akademiske meritter har udviklet nye statistiske redskaber og systematisk efterprøvet en amerikansk professors fund. 

Undersøgelserne ledte til fund af uregelmæssigheder i datasættene og stærke indicier på tvivlsom forskningspraksis, som kulminerede med at professoren for nyligt måtte trække sig.

En lignende metode, er forskere ved Aarhus Universitet nu også i gang med at udsætte cirka en femtedel af alle forskningsartikler publiceret i 2015 for, i et stort forskningsprojekt.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00