Teknisk forskning sakker agterud

FORSKNINGSMIDLER: De tekniske videnskaber har ikke fået udbytte af væksten i det offentlige forskningsbudget. Ingeniørforeningen og Dansk Industri angriber prioriteringen af forskningsmidlerne.
Forskning i robotteknologi kan styrke dansk vækst, lyder det fra formanden for IDA, Frida Frost.
Forskning i robotteknologi kan styrke dansk vækst, lyder det fra formanden for IDA, Frida Frost. Foto: Hans Søndergård/DI
Anne JustesenMads Bang

Det er ikke ligegyldigt, hvad man investerer i. Forestillingen om, at man får det samme ud af humanistisk forskning som teknologiforskning, er faktisk helt til grin.

Charlotte Rønhof
Forskningspolitisk chef, DI

Mens statens samlede forskningsbudget de senere år langsomt er kravlet tæt på de 17 milliarder kroner om året, så holder den tekniske forskning sig på et stabilt niveau. DI og Ingeniørforeningen mener, at der er behov for et markant kursskifte for at sikre Danmarks vækst og konkurrenceevne i fremtiden.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er de samlede midler til forskning på finansloven steget de seneste år, og forventningen er, at der de næste år vil være et lille fald i forskningsmidlerne. Et af de områder, som ikke har fulgt den overordnede udvikling, er den teknologiske forskning, som har haft et stabilt niveau trods det overordnede større beløb.


<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0Ag-_XaPcRR7EdDVFQ1NmNG1zUVZoU2x3b0NHQ0drMHc&transpose=1&headers=1&range=A1%3AH3&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":null,"minValue":0,"viewWindowMode":"explicit","gridlines":{"count":"7"},"viewWindow":{"min":0,"max":19000},"maxValue":19000},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"booleanRole":"certainty","curveType":"","title":"Udviklingen i forsknings- og udviklingsbevillinger p\u00e5 finansloven","legendTextStyle":{"color":"#222","fontSize":"10"},"animation":{"duration":500},"legend":"bottom","lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{},"width":450,"height":327},"state":{},"view":{},"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>Kilde: Danmarks Statistik   Universiteterne har fra 2012 anvendt en anden opgørelsesmåde blandt andet som følge af de organisatoriske omlægninger i de senere år. 

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00