Vanskelige besparelser på SU til udlændinge skal finansiere nærpoliti

BAGGRUND: Med den nye politiaftale er der ad bagvejen kommet endnu mere pres på for at finde en løsning på stigende udgifter til udenlandske studerendes SU, som partierne har lovet hinanden. Nu er pengene nemlig afsat.

Ny aftale for politiet skal blandt andet finansieres med 83 millioner, der skal spares på SU til EU-studerende. Det kan kræve et opgør med EU-Kommissionen eller EU-Domstolen.<br>
Ny aftale for politiet skal blandt andet finansieres med 83 millioner, der skal spares på SU til EU-studerende. Det kan kræve et opgør med EU-Kommissionen eller EU-Domstolen.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann
Fakta
Politiaftalen 2020
Politiaftalen er indgået mellem Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.

Partierne har givet håndslag på at skaffe 450 nye betjente på landets politistationer frem mod udgangen af 2023, ligesom der skal oprettes 20 såkaldte 'nærpolitistationer’.

Der skal indføres en 'politigaranti' for kriminalitet, der påvirker borgernes tryghedsfølelse. Det gælder eksempelvis i sager om indbrud i private hjem, vold og voldtægt.

Aftalen kommer til at betyde, at politiet og anklagemyndigheden bliver finansieret med knap 2,5 milliarder ekstra over de kommende år. Heraf forventes det, at 83 millioner kan hentes ved besparelser på SU til vandrende arbejdstagere.

Kilde: Justitsministeriet

Efter et længere forløb med kritik fra politikere og aktører og to samråd er det endt med, at de bebudede besparelser på ungdomsuddannelsers og videregående uddannelsers markedsføring ikke bliver til noget alligevel. 

Besparelserne skulle ellers have finansieret den nyligt indgåede politiaftale mellem Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige. Men i løbet af forhandlingerne samlede der sig et flertal mod den finansiering.

Humlen i kritkken var, at ministeren ikke kan målrette besparelser i uddannelsesinstitutionernes budgetter, da de er finansieret gennem bloktilskud. Og at man har underlagt institutionerne en intern konkurrence om midler, som gør, at de er tilskyndet til at markedsføre sig selv for at tiltrække studerende.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00