Debat

Velkommen i arbejdstøjet

DEBAT: De danske virksomheder får et stadigt større behov for viden, men universiteterne kan ikke følge med. Der er brug for nye indsatser, så viden kan komme ud fra forskningsinstitutionerne til erhvervslivet. Det mener Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto: GTS
Fakta
GTS er et netværk af ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter. De er alle non-profit og arbejder for at skabe flere innovative og konkurrencedygtige danske virksomheder. Det sker gennem salg af viden og teknologiske serviceydelser. Alle virksomheder har adgang til nettets kompetencer.

Der er et tæt samarbejde med virksomheder og offentlige institutioner om udvikling og implementering af ny viden herunder: Test, proces- og produktoptimering, kvalitetssikring, certificering og benchmarking.

GTS-nettet fungerer bl.a. som matchmaker mellem forskning, erhvervsliv og den offentlige sektor.


Kilde: teknologiportalen.dk
Af Ragnar Heldt Nielsen
direktør i GTS

Så er det nye politiske arbejdsår for alvor gået i gang. Danmark har fået en ny regering, der bl.a. består af vores nye Minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Morten Østergaard. Tillykke til dem alle.

Vi ser frem til et godt samarbejde. Men der er ikke tid til at fejre, vi skal i arbejdstøjet, for krisen er ikke ovre endnu, og dansk erhvervsliv har brug for at få en saltvandsindsprøjtning. Der er brug for, at langt mere viden skal komme virksomhederne til gode.

Danske virksomheders behov for teknologisk service, rådgivning og udviklingsbistand bliver stadigt større og mere videntungt.

Det skyldes, at erhvervslivet rykker højere op i værdikæden med fremstilling af stadigt mere avancerede produkter og services med højt viden- og teknologiindhold, der er med til at sikre Danmarks konkurrenceevne.

Mere samarbejde
På trods af behovet for mere viden til virksomhederne ligger Danmark i dag tredjesidst blandt OECD-landene, når det gælder andelen af innovative virksomheder, der angiver universiteter som en meget vigtig kilde til innovation.

Kun 2 pct. af de danske virksomheder henter i dag deres viden til innovation på universiteterne. Det er et markant fald siden 1998, hvor andelen var på 4 pct., og derfor ønsker GTS at styrke samarbejdet mellem universiteterne og GTS.

GTS-institutterne har de seneste år etableret flere strategiske samarbejder med de danske universiteter for at styrke anvendelsen af universiteternes viden. Dette samarbejde skaber nye teknologiske services med et højt forskningsbaseret indhold og viser, at der er tale om en "win-win"-situation, ikke kun på grund af den fælles adgang til unikt og kostbart apparatur, som de skaber.

Samarbejderne betyder også, at vi har stor nytte af hinandens kompetencer og ekspertise inden for grundforskning, modning og kommercialisering af forskning og markedsbehov.

Samtidig accelererer samarbejderne vejen fra grundforskning til marked, fordi vi i GTS har fokus på, at den opbyggede viden bliver omsat til teknologiske servicetilbud rettet mod dansk erhvervsliv.

Viden i arbejde
På trods af vores arbejde med videnopbygning, er der brug for nye indsatser, der sikrer, at viden ikke brænder inde på forskningsinstitutionerne, men kommer ud at virke og skaber innovation og vækst hos virksomhederne.

Vi har brug for, at der sker en langt tættere kobling mellem forskning, innovation og videnspredning, som en integreret del af fremtidens sammenhængende vækstpolitik.

Vi skal ikke kun opbygge viden, den skal ud at arbejde. Derfor er vores ønske til de ansvarlige politiske partier, at de laver en langsigtet aftale for rammevilkårene for forskning og udvikling i Danmark, og at de i langt højere grad belønner samarbejde og indsatsen for at sprede viden ud.

Det er dokumenteret, at den samfundsøkonomiske effekt fordobles, hvis de offentlige investeringer i forskning, udvikling og innovation bliver understøttet af videnspredning.

GTS ser et stort behov for flere strategiske samarbejder - samarbejder, der er stærke forskningsmæssige satsninger, så GTS-institutter og universiteter kan samle deres ressourcer. Samarbejderne skal opbygge nye, styrkede forsknings- og udviklingskompetencer ved at forskere og GTS-medarbejdere arbejder side om side på konkrete forsknings- og udviklingsprojekter.

Samarbejderne skal samtidig sikre, at den opbyggede viden bliver omsat til teknologiske servicetilbud, der bliver stillet til rådighed alle danske virksomheder og ikke kun de virksomheder, der deltager direkte i udviklingsprojekter.

Samtidig giver samlingen af alle de videregående uddannelser i det nye Ministerium for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser yderligere muligheder for at tænke videnspredning mere offensivt i forhold til de virksomheder, der ikke har tradition for samarbejde.

Læs mere om vores anbefalinger til, hvordan GTS kan bidrage til at skabe mere vækst på området i udgivelsen Mere viden skal i arbejde - GTS i Globaliseringspuljen, oktober 2011?
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ragnar Heldt Nielsen

Direktør, GTS-foreningen
cand.scient.pol. med specialisering i anvendt datalogi (Københavns Uni. 1996)

0:000:00