Vil ministeren redegøre for politiets metoder, herunder brug af tvang og anholdelse i forbindelse med demonstranters blokering af indgangen til en af Københavns Universitets bygninger?
Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.
Vil ministeren redegøre for politiets metoder, herunder brug af tvang og anholdelse i forbindelse med demonstranters blokering af indgangen til en af Københavns Universitets bygninger i Krystalgade og indtrængen i bygningen den 4. september 2024?
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:
”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Københavns Politi, som har oplyst, at der den 4. september 2024 blev indgivet en telefonisk anmeldelse til Københavns Politi om, at maskerede personer var trængt ind i universitetets bygning på adressen Krystalgade 25 og havde beordret de medarbejdere, der befandt sig i bygningen, ud samt forhindret andre medarbejdere i at komme ind. Anmelderen ønskede personerne fjernet fra bygningen.
Københavns Politi havde hurtigt patruljer fremme ved bygningen og kunne konstatere, at der ved hovedindgangen befandt sig cirka 10-15 personer, som var maskerede.
Yderligere cirka 10 maskerede personer befandt sig inde i bygningen, og nogle af disse var forskanset i et lokale på 2. sal.
De pågældende forlod ikke lokalet på politiets opfordring.
Københavns Politi vurderede, at der overordnet var tale om aktivister, der ønskede at tilkendegive en politisk dagsorden, og at der var tale om en uanmeldt demonstration/forsamling.
Politiet konstaterede, at der inde i bygningen lå liggeunderlag og proviant til en længere periode. Af hensyn til trafikken etablerede politikredsen en afspærring af Krystalgade ved Nørregade og Fiolstræde.
Aktivisterne uden for universitetets bygning blev forespurgt, om de ønskede at anmelde en demonstration. De pågældende ønskede imidlertid ikke at tale med politiet, og indsatsen blev herefter fokuseret på at få aktivisterne ud af bygningen og væk fra Krystalgade 25.
Politiet førte herefter en række aktivister ud af bygningen. Det foregik roligt, men i de tilfælde, hvor der blev ydet passiv modstand, blev personerne båret ud. På gaden blev flere personer anmodet om at trække uden for politiets afspærring ved Nørregade. De personer, som ikke via dialog fulgte denne anvisning, blev meddelt et påbud herom efter politilovens § 8, stk. 3, nr. 1, idet indsatslederen på stedet vurderede, at personerne udgjorde en konkret og nærliggende fare for betydelig forstyrrelse af den offentlige orden eller fare for enkeltpersoners eller den offentlige sikkerhed. I alt blev 18 personer registreret og meddelt et påbud.
Københavns Politi har oplyst, at meldinger fra patruljerne på stedet indikerede, at aktivisterne ville forsøge at komme tilbage i bygningen, når politiet var kørt fra stedet.
Københavns Politi har videre oplyst, at seks personer, der havde forskanset sig i et lokale på 2. sal, valgte at komme ud af lokalet samme dag kl. 08.05, hvorefter de blev ført ud af bygningen, registreret og frihedsberøvet i medfør af politilovens § 8, stk. 4.
Politikredsen har oplyst, at det i den forbindelse blev vurderet, at frihedsberøvelsen var nødvendig for at afværge den fare for betydelig forstyrrelse af den offentlige orden, som aktivisterne skabte, og at mindre indgribende midler som f.eks. et påbud om at gå uden for politiets afspærring ikke udgjorde et tilstrækkeligt middel i relation til disse seks personer. Baggrunden herfor var, at de pågældende bl.a. ved deres adfærd, medbragte genstande og udtalelser tilkendegav en intention om at ville søge tilbage til bygningen og genbesætte denne, når politiet havde forladt området.
De seks frihedsberøvede personer blev placeret i et af politiets køretøjer med henblik på transport til Station Bellahøj. Nogle af de tilbageværende aktivister forsøgte herefter at blokere for kørslen ved at sætte sig på kørebanen. Disse personer fik påbud om at fjerne sig, hvilket nogle efterkom, mens de resterende blev ført væk fra vejbanen, hvorefter de ikke foretog sig yderligere.
Københavns Politi rettede herefter fokus mod sagsbehandlingen af anmeldelsen, hvilket forudsatte gennemgang af foto- og videodokumentation samt indhentelse af forklaringer fra involverede medarbejdere fra Københavns Universitet med henblik på at afdække, hvorvidt aktivisterne havde anvendt tvang eller trusler i forbindelse med indtrængningen eller i øvrigt havde begået strafbare forhold som f.eks. hærværk på bygningen.
Københavns Politi har endelig oplyst, at de seks frihedsberøvede personer blev sigtet for husfredskrænkelse, jf. straffelovens § 264, stk. 1, nr. 1, hvorefter de blev afhørt til sagen og successivt løsladt mellem kl. 12.14 og 12.48.
Afslutningsvis har Københavns Politi oplyst, at der ikke foreligger registreringer af indberetninger om anvendelse af indberetningspligtige magtmidler under episoden.”