Fra fond til forsker: Millioner til forskning i leg og mentalt helbred

FONDE: I denne uges Fra fond til forsker skal vi forbi et femårigt projekt, der skal forbedre den mentale tilstand hos børn og forældre i nybagte familier, en millionbevilling til forskning i leg og årets tre modtagere af HN-Prisen 2018.

Det Frie Forskningsråd bevilger fem millioner til forskning i leg, der kan styrke fællesskabet for socialt udsatte børn. 
Det Frie Forskningsråd bevilger fem millioner til forskning i leg, der kan styrke fællesskabet for socialt udsatte børn. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jesper Ravnborg

Vi starter dagens helikoptertur i det danske forskningslandskab med en bevilling på 14 millioner kroner fra Trygfonden. De penge er tildelt en forskningsenhed på Københavns Universitet, der igennem et femårigt forløb skal forbedre den mentale trivsel blandt forældre og børn i nybagte familier.

Bevillingen er givet til professor Philip Wilson, der til dagligt indgår i forskningsenheden for almen praksis hos Købenavns Universitet.

En af pointerne ved projektet er, at hovedfokus i svangreundersøgelser i skæv grad har været på den fysiske sundhedstilstand, mens den mentale tilstand er blevet nedprioriteret. Netop det ensidige fokus går nærværende projekt nu i rette med.

Formålet med projektet er at forebygge de stressmomenter, konflikter og bekymringer i hjemmet, der kan opstå som led i en familieforøgelse.

Millioner til forskning i leg
Fra en forskningsenhed på Københavns Universitet fortsætter vi rundturen vestpå. Vi skal nemlig over Storebælt og tværs over Fyn, da Designskolen Kolding modtager 5 millioner fra Det Frie Forskningsråd til at styrke fællesskabet for socialt udsatte børn.

Lederen af forskningsprojektet, Helle Marie Skovbjerg, der i øvrigt er Danmarks første professor i leg, ser frem til at teste legens potentiale som pædagogisk værktøj ude i en praksis.

"Jeg ser frem til arbejdet med en forskningsgruppe med folk fra Eindhoven, Cambridge, AU, DPU, VIA samt to folkeskoler med store ambitioner på legens vegne", siger hun i en pressemeddelelse.

Nyere forskning har nemlig vist, at der er en stærk sammenhæng mellem socialt udsathed og en manglende evne til at indgå i legefællesskaber blandt 6- til 9-årige.

Projektet kommer til at køre i to folkeskoler, hvor målet er at lave nye, inkluderende legemiljøer, hvor alle børn kan inviteres ind i fællesskabet.

Ledbevarende hofteoperationer
Fra Designskolen i Kolding bevæger vi os længere nordpå, som bliver det sidste stop på dagens rundtur, nærmere bestemt Aarhus Universitet.

Her har lektor Stig Storgaard modtaget en bevilling på 1,2 millioner fra Alfred Benzon Fonden, hvor han skal lede et nyt samarbejde, der skal undersøge effekten af ledbevarende hofteoperationer mod hoftedysplasi. Det er i al sin enkelthed er en sygdom, hvor hofteskål og lårbenshoved ikke længere passer sammen.

Det formodes på nuværende tidspunkt, at den omtalte hofteoperation også forebygger slidgigt, hvilket er en skade, der opstår som følge af hoftedysplasi.

Studiet skal undersøge effekten af en hofteoperation og et længerevarende forløb med styrketræning og vil være det første af sin slags.

Projektet udføres i samarbejde med Oslo Universitetshospital.   

HN-Prisen 2018 
Som en afsluttende notits er det værd at nævne, at professor Steen G. Hasselbalch, Københavns Universitet, professor Hanne Mette Ochsner Ridder, Aalborg Universitet og professor Ulrik Gether, Københavns Universitet, er modtagere af HN-Prisen 2018 på 1,5 millioner for deres arbejde med at diagnosticere, opspore og behandle demens.

Formanden for prisen, Henrik Hede-Nielsen, lægger vægt på, at demens i større og større grad er blevet en folkesygdom, som påvirker de sygdomsramte, men i lige så høj grad de pårørende.

0:000:00