Ministerier skal lave international forskningsstrategi

UNDERSØGELSE: Finanskrisen bremser erhvervslivets forskning. Tænketanken DEA anbefaler derfor, at relevante fagministre udvikler en fælles strategi for internationalt forskningssamarbejde.
Stina Vrang Elias, underdirektør i DEA, mener, at Danmark har brug for en tværministeriel international forskningsstrategi.
Stina Vrang Elias, underdirektør i DEA, mener, at Danmark har brug for en tværministeriel international forskningsstrategi.Foto: FUHU
Uffe Laursen

Finanskrisen er ved at gnave sig ind på danske virksomheders forskningsindsats. Det viser en ny undersøgelse, som tænketanken DEA præsenterer på deres årsmøde i dag.

Men undersøgelsen viser også, at internationalt forskningssamarbejde styrker danske virksomheder, og derfor har Danmark brug for en samlet international forskningsstrategi, der går på tværs af fagministerier og prioriterer områder og emner, hvor dansk forskning og danske virksomheder kan spille med internationalt.

"Vi mener, der er behov for national koordination omkring internationalt forskningssamarbejde, hvor alle ministerier med et ben i problemstillingen bør inddrages. I dag er der jo ingen tværgående koordination i forhold til internationalisering, og det burde der være," siger Stina Vrang Elias, underdirektør i DEA, og peger på, at lande som England, Sverige og Finland alle har en national strategi for deres internationale forskningssamarbejde.

Krise bremser forskning
Behovet for en international forskningsstrategi accelereres i øjeblikket af den globale økonomiske krise, som også påvirker danske virksomheders forskningslyst.

Vores undersøgelse afkræfter myten om videntab ved at placere forskningsaktiviteter i udlandet.

Stina Vrang Elias
Underdirektør, DEA

Således viser DEA's undersøgelse blandt 300 forskningsudførende danske virksomheder foretaget i forbindelse med rapporten, at knap en tredjedel af virksomhederne vil skære i deres forskningsbudgetter i 2009, mens en femtedel af virksomhederne er usikre på deres forskningsinvesteringer på grund af krisen.

Alt tyder på, at dansk erhvervsliv får svært ved at leve op til Barcelona-målsætningen om, at de skal levere forskning og udvikling svarende til to procent af BNP i 2010.

Vinder ved internationalisering
Den udvikling er ikke bare uheldig, men decideret kontraproduktiv i forhold til en anden og mere opløftende del af undersøgelsen, som viser, at virksomhedernes internationale samarbejde om forskning øger deres investeringer i forskning i Danmark.

DEA's undersøgelse viser blandt andet, at et flertal af virksomhederne har enten fastholdt (57 procent) eller direkte øget (25 procent) deres forskningsaktivitet i Danmark, mens de har haft internationalt samarbejde om forskning. Blot 12 procent har reduceret deres forskningsaktiviteter i Danmark på grund af internationalisering.

"Vores undersøgelse afkræfter myten om videntab ved at placere forskningsaktiviteter i udlandet. Faktisk vinder vi ved at understøtte et internationalt forskningssamarbejde," siger Stina Vrang Elias, som mener, at undersøgelsens tal ikke blot dræber en myte, men også understreger behovet for at styrke rammerne for videnhjemtagning fra udlandet til Danmark og nytten af en samlet strategi for internationalisering af dansk forskning.

0:000:00