50 millioner til coronaforskning bliver givet uden armslængdeprincip

ARMSLÆNGDE: Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen kan, helt usædvanligt, pege direkte på forskningsprojekter, der får en corona-ekstrabevilling. "En helt ekstraordinær situation," siger hun.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Der bliver nu givet 50 millioner kroner direkte fra Uddannelses- og Forskningsministeriets kasse til forskningsprojekter, der kan forbedre indsatsen mod coronavirus.

Pengene forventes at blive uddelt inden for et par uger.

Helt konkret skal projekterne "fremme patientbehandlingen eller udnyttelsen af kapaciteten i sundhedsvæsenet", skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Ministre peger direkte på forskere
Pengene skal uddeles af forskningsminister Ane Halsboe i samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke. Altså uden om den traditionelle konkurrenceudsættelse af de danske forskningsmidler.

Fakta
Udviklingsministeren giver 10 millioner til forskning i corona-vaccine

Rasmus Prehn giver 10 millioner kroner til den norskstiftede fond Koalitionen for Epidemisk Beredskabsinnovation, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Fonden arbejder på udvikling af vacciner mod blandt andet den aktuelle coronavirus, og på at sikre at vacciner mod sygdommen også kan nå ud til de fattigste og mest sårbare befolkninger i for eksempel flygtningelejre.

Pengene er finansieret over udviklingsbistanden.

"Vi har brug for al den viden, vi kan få – og vi har brug for den så hurtigt som muligt," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

"Det er afgørende, at forskningsprojekter om covid-19 kan iværksættes straks, så potentielt værdifulde forskningsresultater kan komme borgere, sundhedsvæsen og samfund til gavn hurtigst muligt," siger sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Jeg anbefaler ikke, at det er den her metode, vi skal bruge fremadrettet, men jeg har tiltro til, at vi får valgt nogle gode projekter, som vil hjælpe både patienter og sundhedspersonale i den situation, vi står i.

Ane Halsboe-Jørgensen
Uddannelses- og Forskningsminister

Her opfordrer han også alle relevante myndigheder til at hastebehandle eventuelle godkendelser af de udvalgte projekter. Det vil sige, at blandt andet videnskabsetiske godkendelser og Lægemiddelstyrelsens godkendelser af udstyr skal hastes igennem.

"Det er helt ekstraordinært"
I øjeblikket er Uddannelses- og Forskningsministeriet i samarbejde med universiteterne og de øvrige forskningsmiljøer ved at undersøge, hvilke projekter der kan være egnede til den ekstraordinære støtte. Dernæst er det ministrenes opgave at uddele pengene.

"Det er helt ekstraordinært. Normalt gør vi en dyd ud af at have bred politisk opbakning og principper som armslængde, og at pengene bliver uddelt i fri konkurrence. Det holder vi ikke fast i af hensyn til tidshorisonten," siger Ane Halsboe.

0:000:00