Aarhus Universitet erkender brøler: Erhvervet påvirkede nyhed om oksekødsrapport

KRITIK: Landbrugserhvervet fik indført et afsnit i nyheden om en omstridt oksekødsrapport, og det burde ikke være sket, siger Aarhus Universitet, der dog står ved rapportens faglige kvalitet. Andre forskere fastholder derimod kritikken af rapporten.

Aarhus Universitet fastholder, at en omdiskuteret rapport om oksekøds klimabelastning er fagligt i orden. 
Aarhus Universitet fastholder, at en omdiskuteret rapport om oksekøds klimabelastning er fagligt i orden. Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Landbrugserhvervet fik for stor indflydelse på en udsendt nyhed om en omdiskuteret oksekødsrapport.

Sådan lyder det fra Aarhus Universitet efter en uge, hvor rapporten "Okse- og kalvekøds klimapåvirkning" har været voldsomt kritiseret.

“Der lægger vi os ned, det skulle ikke være sket,” siger centerleder Niels Halberg fra DCA, Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, der har udgivet rapporten.

Baggrunden er, at der i nyheden om rapporten er medtaget et afsnit, hvor klimaaftrykket fra nydelsesmidler som alkohol, kaffe og slik er sammenlignet med oksekød. 

Man burde som minimum vise lidt selvransagelse, fordi de fuldstændig ukritisk har udvalgt data, og det gør bare, at der også kommer et dårligt stykke arbejde ud af det.

Morten Birkved
Syddansk Universitet

Var det erhvervet, der ønskede at få et afsnit med, hvor der laves denne her sammenligning?

“Ja altså, det må vi erkende. En medarbejder fra en erhvervsorganisation foreslog en ekstra vinkel og skærpede, vil jeg sige, vinklen på noget formidling, i forhold til hvad der egentlig står i rapporten. Det er en decideret smutter og virkelig ikke normal kutyme,” siger Niels Halberg.

En medarbejder fra en erhvervsorganisation foreslog en ekstra vinkel og skærpede, vil jeg sige, vinklen på noget formidling, i forhold til hvad der egentlig står i rapporten.

Niels Halberg
Centerleder, DCA, Aarhus Universitet

Rapporten er lavet i et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet og DTU, men er finansieret af Kvægafgiftsfonden, mens Landbrug & Fødevarer har stået for den overordnede projektledelse. I projektets styregruppe har desuden siddet repræsentanter fra Kødbranchens Fællesråd og Danish Crown.

Universitet indskærper uafhængighed
Som konsekvens af forløbet med nyheden vil Aarhus Universitet nu indskærpe over for alle medarbejdere, at forskningens uafhængighed gælder i lige så stort omfang i formidlingen af forskningen.

Samtidig vil universitetet opstramme retningslinjer for, hvordan man i nyheder tydeligere deklarerer de enkelte samarbejdsprocesser med erhvervet.

0:000:00