Debat

AE til unge: Overvej at søge de ledige studiepladser

DEBAT: Selv om rekordmange fik plads på en videregående uddannelse med gode jobchancer, fik mange også afslag. Heldigvis er der mange ledige pladser på andre uddannelser, skriver Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Jeg håber, at mange af de ansøgere,
der ikke er kommet ind på den uddannelse, de helst ville, Vil opsøge vejledning og søge ind på en af de mange ledige pladser, skriver Mie
Dalskov Pihl.
Jeg håber, at mange af de ansøgere, der ikke er kommet ind på den uddannelse, de helst ville, Vil opsøge vejledning og søge ind på en af de mange ledige pladser, skriver Mie Dalskov Pihl.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mie Dalskov Pihl
Chefanalytiker, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Optagelsestallene på de videregående uddannelser står tilbage som en af sommerens bedste nyheder.

Næsten 70.000 ansøgere har fået tilbudt en studieplads, og det er ny rekord.

Det tyder på, at danske unge har taget politikernes opfordring til sig:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De går i gang med at studere netop nu under coronakrisen, hvor ledigheden er høj.

Unge har skelet til jobudsigter
Dykker man ned i tallene, er det ikke kun det samlede antal af optagne på de videregående uddannelser, man kan glæde sig over.

Det er svært at bruge sabbatåret at føre sine eventuelle rejseplaner ud i livet, fordi rejsemulighederne er indskrænkede – nok også i den kommende tid. Derfor er det netop nu det helt rigtige tidspunkt for unge at gå i gang med en uddannelse. 

Mie Dalskov Pihl
Chefanalytiker, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Optaget er nemlig steget på uddannelser med gode jobmuligheder og på uddannelser, hvor vi forventer stigende efterspørgsel.

Det er for eksempel inden for de fem velfærdsuddannelser, jordemoder, pædagog, lærer, socialrådgiver og sygeplejerske, hvor optaget er steget med fire procent.

Det gælder også på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser (kaldet STEM-uddannelser), hvor der er en fremgang på ni procent.

De unge har dermed ikke kun søgt imod uddannelserne i større stil end de seneste par år. De har også skelet til jobudsigterne efter endt uddannelse.

Regeringen besluttede sammen med Folketingets partier at imødekomme forventningen om flere ansøgere ved at oprette 5.000 ekstra studiepladser i år og næste år på studier med gode jobudsigter. Det har været med til at sikre årets store optag.

Søg de ledige pladser
Alligevel er der – som der plejer – studerende, der ikke har fået tilbud en studieplads. Det gælder for 10.000 kvalificerede ansøgere, og cirka halvdelen af dem har kun søgt én uddannelse.

Efter årets studiepladser blev fordelt, var der ledige pladser på mere end 370 uddannelser.

Jeg håber, at mange af de ansøgere, der ikke er kommet ind på den uddannelse, de helst ville, vil gøre brug af mulighederne for vejledning og søge ind på en af de mange ledige pladser, der er rundt om i landet.

Måske er der ledige pladser på den samme type uddannelse et andet sted i landet. Måske er der plads på en beslægtet uddannelse. Og måske er der en uddannelsesmulighed, der passer til ens drømme og ambitioner, man ikke lige havde overvejet.

Krisetid er uddannelsestid
Coronakrisen har betydet, at aktiviteten i store dele af samfundet er mindre, end den ellers ville have været.

Udsigterne til, at man som nyudklækket student kan få ufaglært beskæftigelse i sit sabbatår, er ikke gode. Ledigheden i samfundet er steget, og formentligt vil den være høj et godt stykke tid endnu. Særligt har vi set, at ufaglærte og unge har mistet jobbet.

Samtidig er det svært at bruge sabbatåret at føre sine eventuelle rejseplaner ud i livet, fordi rejsemulighederne er indskrænkede – nok også i den kommende tid.

Derfor er det netop nu det helt rigtige tidspunkt for unge at gå i gang med en uddannelse. En uddannelse er en god investering, som gennem livet sikrer høj jobsikkerhed og en god indkomst.

Dertil ved vi, at en uddannelse giver et godt samfundsøkonomisk afkast. Det er simpelthen en god forretning.

Når aktiviteten i samfundet lige nu er på vågeblus, så er det nu, der skal uddannes. Samtidig giver de mange tusinde nye studerende bedre plads til de voksne ufaglærte på arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mie Dalskov Pihl

Særlig rådgiver for børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00