Aftale på plads i EU: Her er rammerne for Unionens næste forskningsprogram  

GODKENDT: EU-institutionerne har indgået en aftale om rammerne for det kommende forskningsprogram Horizon Europe, der skal afløse det nuværende program i 2021. Der indgår blandt andet et nyt Innovationsråd og en markant øremærkning til svage forskningsnationer. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

De overordnede rammer for EU’s næste store forskningsprogram er faldet på plads.

Det skete natten til torsdag, hvor Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og ministre fra medlemslandene gav hinanden håndslag på aftalen om Horizon Europe.

Det nye program skal gælde fra 2021 til 2027 og ventes at få et samlet budget på i omegnen af 100 milliarder euro. 

EU-kommissær for forskning, videnskab og innovation Carlos Moedas er svært tilfreds med den nye aftale, som han i en pressemeddelelse kalder “det mest ambitiøse europæiske forskningsprogram nogensinde”. 

Det Europæiske Innovationsråd er en væsentlig nyskabelse i Horizon Europe

Tommy Ahlers (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Innovationsråd skal fordele milliarder
Særligt glad er kommissær Moedas for, at Det Europæiske Innovationsråd, som kommissæren i et indlæg i Børsen for nyligt har beskrevet som grundlaget for en ny “europæisk Champions League for innovatorer”, indgår i planerne.

Ambitionen med Innovationsrådet er, at det i fremtiden skal fungere som det, kommissæren kalder for en “one stop shop” for startups og små og mellemstore virksomheder, der ønsker EU-midler til at sætte nye idéer i søen eller puste mere vind i sejlene på allerede eksisterende innovative produkter. 

Ahlers: En væsentlig nyskabelse
Også uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) ser frem til, at Innovationsrådet nu ser ud til at blive en mere permanent ordning.

"Det Europæiske Innovationsråd er en væsentlig nyskabelse i Horizon Europe. Virksomheder kan søge om at få en skræddersyet støttemodel til projekter, som har potentiale til at blive banebrydende innovation," skriver han i en mail til Altinget.

Innovationsrådet har allerede to år på bagen, fordi det blev oprettet som pilotprojekt i 2017. Siden da har rådet fordelt mere end 730 millioner euro til over 1.200 innovative europæiske virksomheder. I sidste uge blev pilotprojektet forlænget, så det kan fortsætte, indtil Horizon Europe træder i kraft i 2021. 

0:000:00