Ahlers afviser at tilføre "manglende" forskningsmillioner

MIDLER: En opjustering af BNP betyder, at regeringen ikke nåede målet for offentlige forskningsinvesteringer to år i træk. Nu afviser uddannelses- og forskningsministeren at tilføre de millioner, som mangler for at indfri målsætningen, i et ministersvar.

Arkivfoto af Tommy Ahlers i Folketinget. 
Arkivfoto af Tommy Ahlers i Folketinget. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Toke Gade Crone Kristiansen

Regeringens målsætning om at bruge minimum en procent af BNP på offentligt finansieret forskning gik fløjten for årene 2016 og 2017. 

Det har en genberegning af målsætningen, udført af af Uddannelses- og Forskningsministeriet, vist i et tidligere ministersvar. 

I 2016 og 2017 investerede de offentlige kasser således kun henholdsvis 0,99 og 0,98 i forskning.

Baggrunden er, at Danmarks Statistik så sig nødsaget til at opjustere BNP for de to år, hvilket betød, at de midler, som blev afsat, var for få til at indfri målet.

Derfor kunne noget tale for at tilføre midler til forskning, således at regeringen ville nå målet selv under de nye forudsætninger. 

Det afviser uddannelses- og forskningsministeren imidlertid i sit svar til Sofie Carsten Nielsen (R). 

Her skriver Tommy Ahlers (V), at den sædvanlige praksis blev fulgt for årene 2016 og 2017, og "der sker ikke efterregulering af forskningsbudgettet i forudgående år".

Med et offentligt forskningsbudget på omkring 21 milliarder i årene, kunne der være tale om en ekstra bevilling til forskningsområdet i omegnen af 60 millioner kroner for årene. 

Læs svaret fra Tommy Ahlers (V) her.









0:000:00