Ahlers: Bedre optagelsessystem og fokus på trivsel skal mindske frafald på uddannelser

FRAFALD: Der er ikke nogen sammenhæng mellem fremdriftsreformen og den stigende frafaldsprocent på landets universiteter. Det mener Tommy Ahlers (V), der dog er villig til at undersøge det nærmere. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Alt for mange studerende dropper ud af landets universiteter. 

Det mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), der peger på, at et bedre optagelsessystem, en styrket vejledningsindsats og et større fokus på de studerendes trivsel skal være med til at komme problemet til livs. 

Ingen sammenhæng
Tirsdag var Ahlers kaldt i samråd om frafaldsprocenten på landets universiteter, der er steget fra 29 procent i 2014, hvor fremdriftsreformen trådte i kraft, til 35 procent sidste år. Her blev han bedt om at redegøre for sammenhængen og forklare, hvad han agter at gøre for at bringe frafaldet ned. 

"Vi må se nuanceret på frafaldet. Vi kan ikke se en direkte sammenhæng mellem det, at frafaldet er steget, og fredriftsreformen. Det skyldes mange forhold," lød det fra ministeren.

Han mener i stedet, at indsatser i forhold til bedre trivsel, en større viden om studiemiljø og god vejledning er afgørende for at mindske frafaldet. 

"Jeg mener grundlæggende, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at studerende vælger de rigtige uddannelser. Det har jeg og ministeriet et ansvar for at understøtte," lød det fra ministeren, der i den forbindelse pegede på en række initiativer, der ifølge ham kan bidrage til at nedbringe frafaldsprocenten. 

Forskning i frafald
Ministeren peger blandt andet på, at der med aftalen om fordeling af forskningsreserven er afsat 50 millioner kroner, som kan gå til forskning i frafald og unges uddannelsesvalg. 

Derudover fremhævede ministeren Syddansk Universitet, hvor man på flere uddannelser optager en stor andel gennem kvote to og optagelsesprøver, som et eksempel på, hvordan man kan indrette et bedre optagelsessystem.

Og så gjorde Ahlers det også klart, at han er åben for at gennemføre en undersøgelse af, hvad der har fået studerende til at droppe ud de seneste par år. 









0:000:00