Ahlers: Høje karakterkrav siger intet om værdien af en uddannelse

PRÆSTATION: Der findes masser af gode uddannelsesmuligheder, selvom man ikke har et tårnhøjt karaktergennemsnit. Politikere og meningsdannere har et ansvar for at slå det fast over for de unge, mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V). 

Jeppe Maagaard Holm

At en uddannelse kræver et højt karaktergennemsnit, siger ikke noget om uddannelsens værdi. 

Det mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Han ønsker at gøre op med forestillingen om, at uddannelser, der er svære at komme ind på, er bedre end uddannelser med et lavt adgangskrav. 

"Et højt gennemsnit bliver ikke spildt ved at søge en uddannelse uden en høj grænsekoefficient. Det syn på uddannelse skal vi have ændret," sagde ministeren fredag under en forespørgselsdebat om præstationskultur på uddannelser. 

"Det krævede karaktergennemsnit for optagelse på en uddannelse afspejler udelukkende udbud og efterspørgsel. Det har ikke noget med uddannelsens værdi at gøre," sagde han.

Politikeres ansvar
Sidste år blev 64 procent af de studerende optaget på en uddannelse med en grænsekoefficient på mindre end syv. 

Tommy Ahlers mener, at det er politikernes ansvar at gøre opmærksom på, at der findes mange gode uddannelser, der ikke kræver tårnhøje karakterer. 

"Vi skal forklare, at det perfekte valg ikke findes. Vi skal også være bedre til at forklare, at der er masser af gode uddannelsesmuligheder i dag, selvom man ikke har topkarakterer i alle fag," sagde ministeren.

Du kan se hele debatten her.

 

0:000:00