Ahlers lancerer handlingsplan: Vil øge EU-hjemtag med bedre ansøgninger

EU: Uddannelses- og Forskningsministeriet lancerer handlingsplan, som skal løfte danske ansøgninger til EU's rammeprogram for forskning og sikre mere central deltagelse. 

Tommy Ahlers lancerer nu en handlingsplan, som blandt andet skal løfte niveauet for danske ansøgninger til EU's rammeprogram. (Arkivfoto)
Tommy Ahlers lancerer nu en handlingsplan, som blandt andet skal løfte niveauet for danske ansøgninger til EU's rammeprogram. (Arkivfoto)Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Toke Gade Crone Kristiansen

Uddannelses- og Forskningsministeriet har formuleret en ny handlingsplan, der skal sikre, at Danmark får endnu mere ud af EU’s rammeprogrammer for forskning og innovation.

Ambitionen er at understøtte fortsat høj dansk deltagelse i Horizon 2020, hvor der frem til udgangen af 2020 uddeles 260 milliarder kroner til excellent forskning og innovation, lyder det i pressemeddelelsen. 

"Når vores forskere og virksomheder har succes med at tiltrække finansiering fra EU til deres projekter, skaber det dansk forskning og innovation af højeste internationale kvalitet. Vi får nye internationale netværk, der giver adgang til den allernyeste viden og nye markeder," skriver Tommy Ahlers om motivationen bag handlingsplanen. 

Fire ambitioner
Handlingsplanens initiativer og anbefalinger er samlet under fire overordnede ambitioner med både kvalitative og kvantitative målsætninger for øget dansk deltagelse i Horizon 2020. De fire ambitioner er:

- Kvaliteten af de danske Horizon 2020-ansøgninger skal løftes
- Der skal være flere danske deltagere i Horizon 2020
- De danske deltagere skal spille en mere central rolle i Horizon 2020-projekterne
- Den nationale koordination for deltagelse i EU’s offentlig-offentlige partnerskaber skal styrkes.

Handlingsplanen indeholder i alt 19 konkrete initiativer, der spænder fra konkrete rådgivningsaktiviteter over analyser til en særlig koordinatorpulje, samt otte anbefalinger målrettet den resterende del af Horizon 2020.

"Med planen søsætter vi en række konkrete rådgivningsaktiviteter og analyser. Planen skal sikre, at vi får et godt hjemtag i Horizon 2020, og at vi som lille land også i fremtiden kan begå os europæisk i konkurrencen med de store lande, når det gælder forskning, talent og innovative idéer," siger Tommy Ahlers.

Initiativerne udføres primært af Styrelsen for Forskning og Uddannelse, mens handlingsplanens anbefalinger henvender sig til universiteter, virksomheder, GTS’er, offentlige myndigheder, offentlige og private organisationer.

Handlingsplanen bygger også bro til Horizon 2020’s afløser, Horizon Europe, der løber i årene 2021-2027, som i øjeblikket forhandles mellem EU-Parlamentet og medlemsstaterne.

Dokumentation

Fakta om handlingsplanen:
Handlingsplanen udspringer af regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi ”Danmark – klar til fremtiden”.

Fakta om Danmarks deltagelse i Horizon 2020:

- 1.816 danske aktører deltager i 1.336 forsknings- og innovationsprojekter. 
- Danske aktører henter samlet set cirka 1,4 milliarder kroner per år fra Horizon 2020
- Danmark ligger på en andenplads målt i hjemtag fra Horizon 2020 per indbygger.

Kilde: Ufm.dk


0:000:00