Debat

Alexandra Instituttet: EU må ikke overse digitale teknologier som et selvstændigt forskningsfelt

DEBAT: Der mangler et fokus på digitale teknologier som selvstændigt område i EU’s forskningsprogram. Der er behov for grundlæggende forskning i it, skriver Martin Møller fra Alexandra Instituttet.

Digitalisering
og digitale teknologier fylder tilsyneladende relativt lidt i Horizon Europe
som selvstændigt tema, skriver Martin
Møller.
Digitalisering og digitale teknologier fylder tilsyneladende relativt lidt i Horizon Europe som selvstændigt tema, skriver Martin Møller.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I november vedtog EU efter hårde forhandlinger et fælles forskningsprogram Horizon Europe, som afsætter 95,5 milliarder euro, der skal uddeles over de næste syv år.

Der er især afsat midler til at løse globale udfordringer inden for eksempelvis sundhed, energi, transport og klima.

EU’s tilgang minder om den samme missionsdrevne tilgang, som Innovationsfonden i Danmark er på vej med, også kaldet Innomissions, hvor man udvælger nogle væsentlige samfundsmæssige udfordringer inden for grøn omstilling og inviterer de væsentligste aktører til at forme partnerskaber med henblik på at finde løsninger. 

Det er meget positivt og kan kun blive en fordel for Danmark og danske virksomheder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Glem ikke fri forskning
Ligesom de væsentligste parter i det danske innovationssystem skal spille bedre sammen med veldefinerede roller, skal det på samme måde sikres, at det danske system spiller sammen med EU’s, hvis det skal have størst muligt impact for Danmark.

Et sådant samspil kan være adgangsbilletten for danske vidensinstitutioner og virksomheder og kan være med til at sikre, at de kan bidrage til de store globale samfundsmæssige udfordringer. 

Digitale teknologier kommer til at spille en essentiel rolle for løsning af samfundsudfordringer, men der er samtidig behov for grundlæggende forskning inden for it, og det bør derfor også være et stort selvstændigt tema.

Martin Møller
Chief Scientific Officer, Alexandra Instituttet

Men når man sætter rammerne for nogle bestemte områder, vælger man også noget fra. Med en missionsdrevet tilgang skal vi passe på, at vi ikke glemmer den frie forskning, og at felterne ikke bliver for snævre.

FN’s verdensmål er eksempelvis langt bredere end EU’s Horizon Europe, og vi skal samtidig passe på med at sætte rammerne så stramt, at det på forhånd definerer selve løsningen og dermed begrænser forskningen. 

It bør være et selvstændigt fokus
Digitalisering og digitale teknologier fylder tilsyneladende relativt lidt i Horizon Europe som selvstændigt tema. Det er vel egentlig kun eksplicit nævnt under partnerskabet “Digital, industry and space” i søjle tre vedrørende Global Challenges.

Der er ingen tvivl om, at digitale teknologier kommer til at spille en essentiel rolle for løsning af samfundsudfordringer, men der er samtidig behov for grundlæggende forskning inden for it, og det bør derfor også være et stort selvstændigt tema.

Det virker herudover stadig uvist, hvor stort et selvstændigt fokus it og digitale teknologier får i implementeringen af søjle tre vedrørende Innovative Europe.  

Det er godt at se, at temaer som high performance computing, smart network, kunstig intelligens og robotics er med i partnerskabet “Digital, industry and space”.

Men andre essentielle temaer mangler.

Det gælder for eksempel cybersecurity og centrale digitale infrastrukturer som Internet of Things, cloud, smart edge og digital twins, samt nye interaktionsformer mellem den fysiske og digitale verden baseret på teknologier som augmented, virtuel og mixed reality.

Der er afgørende behov for flere it-forskningstemaer. 

Prioriteres i Amerika
Det er i virkeligheden en gammel diskussion, om man skal se it og digitale teknologier som et selvstændigt forskningsfelt, eller om man skal se det som et element, der indgår i andre områder. 

Svaret er et “både og”. Derfor bør EU i parallel med de store samfundsudfordringer se digitale teknologier som et selvstændigt felt og erhverv.

Det er et kæmpe felt, som især amerikanerne har været dygtige til at prioritere selvstændigt. Det er måske også derfor, at de sidder med en stribe af de mest værdifulde virksomheder som Google, Facebook og Apple.

Det er vigtigt at huske, at staten spiller en afgørende rolle i forhold til at skabe et velfungerende innovationssystem.

Hvis man ser på ikoniske Silicon Valley, så havde US Navy i samarbejde med Stanford University en stærk forskningsalliance, som lagde fundamentet for den startup-fabrik, vi kender i dag. Og hvis vi ser på iPhonen, så bygger teknologier som GPS og touchscreen på årelang grundforskning.  

Vigtigt skridt i Danmark
Den grundforskning skal vi selvfølgelig have inden for klima, men vi skal også gøre det inden for digitale teknologier. Fordi det lægger fundamentet for it-baserede vækstvirksomheder.

Herhjemme skal Innovationsfonden have stor ros for deres investering i DIREC (Digital Research Centre Denmark), der er et nyt center og en unik alliance mellem syv danske universiteter og Alexandra Instituttet, som skal sikre, at danske virksomheder og den offentlige sektor har adgang til hardcore it-specialister og viden om digitale teknologier.

Det er et vigtigt skridt i dansk regi, men vi mangler noget tilsvarende i EU-regi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Møller

Forskningsdirektør, Alexandra Instituttet
Ph.d. i Computer Science (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00