Debat

CBS til studenterne: Mere end én uddannelse kan opfylde jeres drømme

DEBAT: Vi skal gøre op med myten om drømmeuddannelsen, for arbejdslivet fastlægges ikke på baggrund af fem års uddannelse i fremtiden, skriver CBS-rektor Nikolaj Malchow-Møller.

Mange studenter risikerer, at de ikke kommer ind på deres drømmestudie, skriver Nikolaj Malchow-Møller.
Mange studenter risikerer, at de ikke kommer ind på deres drømmestudie, skriver Nikolaj Malchow-Møller.Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Malchow-Møller
Rektor, CBS

Kære student,

Lad mig indledningsvis tilstå noget. Jeg er både ærgerlig og ked af det på dine vegne.

Og nej, det handler faktisk ikke om alle de afsavn, du indtil nu har måttet acceptere på grund af coronakrisen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Om dit samfundssind og din vilje til at passe på dine bedsteforældre, selvom det kostede dig et forsømt forår. Men det fortjener bestemt også stor anerkendelse.

Min ærgrelse skyldes den situation, du nu står i, hvis du vil ind på en videregående uddannelse.

Vi skal jævnligt tilbage på skolebænken og lære mere. Og dit første valg bør derfor ikke være bestemmende for resten af din karriere.

Nikolaj Malchow-Møller
Rektor, CBS

Sidste år blev jeg rektor for et universitet, som ved flere lejligheder har haft nogle af de højeste adgangskvotienter. Og selv om det gør mig stolt, at så mange søger mod CBS, tænker jeg også på de mange, vi må afvise.

Myten om drømmestudiet
Dem bliver der formentlig endnu flere af i år, selv hvis vi øger antallet af pladser. Coronakrisen har fået mange studenter til at opgive planerne om et job eller en jordomrejse. I stedet søger de mod universiteterne, og så bliver konkurrencen om pladserne endnu hårdere.

Derfor risikerer du og rigtig mange andre, at I ikke kommer ind på jeres drømmestudie. Og det er rigtig ærgerligt. Ikke blot fordi I har knoklet i flere år med det mål for øje og nu må se drømmen briste.

Det er særligt ærgerligt, fordi det er os i uddannelsessystemet, der har skabt og fastholder myten om drømmestudiet.

Jeg skriver ”myte”, fordi ideen om drømmestudiet ikke (længere) passer med virkeligheden. 

Den bygger på en forestilling om, at du de næste fem år kan tilegne dig præcis den viden, du skal bruge de efterfølgende 40 år på arbejdsmarkedet.

Derfor bliver det så forbandet vigtigt at komme ind på den helt rigtige uddannelse, så du kan få den helt rigtige kandidatgrad, der åbner de helt rigtige døre.

Men den forestilling harmonerer ikke med et arbejdsmarked, hvor kravene hele tiden ændrer sig.

I fremtiden skal vi uddanne os hele livet. Vi skal jævnligt tilbage på skolebænken og lære mere. Og dit første valg bør derfor ikke være bestemmende for resten af din karriere.

Men faktisk, kære student, er du på vej igennem et system, hvor dine valg alt for tidligt får konsekvenser. Et system hvor vi holder fast i 5+40 modellen, selvom den tilhører en svunden tid.

Et system, der er både ufleksibelt og gammeldags. Et system, hvor den ensidige fokusering på karaktergennemsnit skaber en usund nulfejlskultur. Og hvor vi mister mangfoldigheden, fordi nogle aldrig kommer gennem nåleøjet.

På den måde fastholder vi myten om drømmestudiet. Det er dumt, og det kan vi faktisk ikke være bekendt.

Tag et sabbataår alligevel
Derfor skal vi skal væk fra siloerne og tanken om, at hver institution udbyder deres egne færdige uddannelser.

Vi skal have et sammenhængende uddannelsessystem, hvor der er mange forbundne ind- og udgange. Hvor man kommer tidligt ind og sent ud.

Ikke fordi man fjumrer rundt derinde, men fordi det bliver en vekselvirkning mellem job og bøger. Uddannelse og arbejdsmarked skal tænkes langt mere sammen end i dag. 

Så til dig, som bliver student i år:

Du har oplevet et forår, hvor et nys på ét kontinent kort tid efter skabte kaos på et andet. Hvor albuer pludselig blev til hænder. Hvor konjunkturerne faldt, og adgangskvotienterne sandsynligvis stiger.

Det vender igen, og du skal nok komme videre.

Så hvis du oprindeligt havde planer om et sabbatår, så tag det. Og hvis du vil i gang med uddannelsen nu, så gør det.

Men husk, at der er flere veje til Rom. Der er mere end én uddannelse, der kan opfylde dine drømme. Og du kommer til at uddanne dig hele livet.

Rigtig god sommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Malchow-Møller

Talentleder, Deloitte, professor i nationaløkonomi
MSc i economics and econometrics (Southampton Uni. 1998), ph.d. i økonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00