Connie Hedegaard i spidsen for EU's – og klimaets – svar på månelandingen

INTERVIEW: ”Ambitionsniveauet fejler i hvert fald ikke noget,” siger Connie Hedegaard om den mission, Europa-Kommissionen har sat hende i spidsen for. Spørgsmålet er, om EU's nye ’moonshots’ kan sammenlignes med månelandingen – og vil medføre lige så stor udvikling. 

"Vi vælger at rejse til månen i dette årti og at gøre andre ting, ikke fordi det er let, men fordi det er svært," sagde præsident John F. Kennedy, da han i 1962 præsenterede Apollo-programmet.

Syv år senere landede Eagle­-modulet på månens overflade, og over 500 millioner mennesker fulgte åndeløst med på fjernsynsskærmene, da Neil Armstrong satte sin fod på månen.

Apollo-missionerne havde en kæmpe effekt, ikke alene på forskning og teknologi, men også på den kollektive bevidsthed. Derfor lod EU-kommissær for forskning, videnskab og innovation Carlos Moeda sig inspirere af Apollo-missionen, da han i juli præsenterede fem hold, der gennem forskning og innovation skal tackle europæernes største udfordringer såsom kræft, klimaændringer og forurening. Man sigter så at sige efter månen. 

Login