Cypriotiske mænd undgår militær ved at kalde sig evighedsstudenter

Næsten 11.000 mænd i EU-landet Cypern undgår obligatorisk indkaldelse til militæret, frem til de er 50 år, ved at kalde sig udenlands-studerende. 

Rasmus Nielsen

Det fremgår af en ny revisionsrapport fra militærets eget rekrutteringskontor.

En række af de fritagne beklæder høje stillinger i samfundet, blandt andet i regeringskontorer, domstole og politiet. Så man må antage, de næppe studerer i udlandet.

Ifølge rapporten er der 10.930 mænd, der gjorde militærtjeneste mellem 1990 og 2010, der undgår den obligatoriske indkaldelse tre gange årligt, fordi de er registreret som "udenlands-studerende". Det er ellers kravet, frem til man fylder 50 år i landet, der er delvist besat af Tyrkiet.

Mange opfatter indkaldelsen som spild af tid, som de også taber penge på, fordi de ikke kan arbejde imens. De konstaterer, at der ikke er noget at lave under indkaldelsen, og at de bruger det meste af deres tid under carobtræer.

Revisionskontoret har opgjort, at af alle dem, der gjorde militærtjeneste i 1990-2010, indkaldes kun 46 procent til tjeneste tre gange årligt, men 54 procent slipper grundet en eller anden undtagelse, typisk påskuddet om at studere i udlandet.

Kontoret oplyser ifølge dagbladet Cyprus Mail, at mange med frikort til militæret arbejder i halvoffentlige organisationer, er fodbolddommere, er politikere, arbejder i Præsidentpaladset, på advokatkontorer eller i medier. Andre har familie i regeringen, kommuner, parlamentet eller i store virksomheder.

Rapporten slår også ned på, at landets borgmestre slipper for indkaldelse de tre gange årligt, frem til man fylder 50 år, "hvilket ser ud til at være lovstridigt".

Forsvarsministeriet oplyser på baggrund af rapporten, at et nyt computersystem i år skal imødegå, at så mange bliver undtaget for genindkaldelse. 

0:000:00