Danmarks Frie Forskningsfond vil have forskere til at tage flere chancer

INTERVIEW: En ny strategi fra Danmarks Frie Forskningsfond vil sikre risikovillighed i ansøgningerne. Fonden styrker de tværfaglige støttemuligheder og overvejer et instrument for mindre projekter.

Peter Munk Christiansen, formand for Danmark Frie Forskningsfond, vil have mere risikovillighed i ansøgninger og fondsarbejde. 
Peter Munk Christiansen, formand for Danmark Frie Forskningsfond, vil have mere risikovillighed i ansøgninger og fondsarbejde. Foto: fi.dk
Toke Gade Crone Kristiansen

Danmarks Frie Forskningsfond lancerer nu en ny strategi. Og den store overskrift er risikovillighed.

Formand for fonden, professor Peter Munk Christiansen, har været bekymret for, at den nedskæring, fonden var i igennem i 2016 og som den stadig er præget af, har skabt forsigtighed. 

”Det, at vi har fået færre midler, kan have fået forskere til at tage færre chancer,” siger Peter Munk Christiansen. 

Og formanden håber at kunne signalere med strategien, at der ikke er nogen grund til at være alt for forsigtige.

”Hvis vi får nogle gode idéer meldt ind, og som bliver forfulgt af nogle dygtige forskere, så kommer der næsten altid et eller andet godt ud af det,” forklarer Peter Munk Christiansen

Forsigtighed indadtil
Samtidig kan de færre midler også have fået fonden selv og forskningsrådene til at agere mere forsigtigt – og det ønsker Peter Munk Christiansen også at gøre op med.

”Det er også et signal indadtil om, at vi skal huske på, at de her nedskæringer ikke må gøre os mere konservative,” siger Peter Munk Christiansen. 

Han forklarer, at det, at midlerne er blevet færre, har affødt en diskussion om risikovillighed internt.

Det risikovillige element ligger eksempelvis i, at man kan være usikker på, om et forskningsprojekt kan gennemføres, som det er blevet beskrevet, forklarer Peter Munk Christiansen.

0:000:00