Debat

Dansk Erhverv: Langt flere skal have en erhvervs-ph.d.

DEBAT: Vi skal have flere ph.d.'er i det private erhvervsliv. Vi bør satse på erhvervs-ph.d.'er, da de er billigere at uddanne og oftere arbejder i det private end almindelige ph.d.'er, skriver Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Fjord Sørensen
Uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Man kunne godt frygte en dalen i kvaliteten i og med, at antallet af ph.d.'er er steget fra 1.210 tilbage i 2003 til 2.300 i 2015. Men dette er ifølge en ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet heldigvis ikke tilfældet. Det er yderst glædeligt, da Danmarks vigtigste råstof i dén grad er viden.

Det er dog en udfordring, at andelen af ph.d.'er med ansættelse i det private erhvervsliv ikke har ændret sig nævneværdigt fra 2008 til 2014. Nok har vi i forhold til analysen fra OECD en flot førsteplads i relation til den største andel af ph.d.'er, der er ansat i den private sektor. Men 37 procent er bare ikke nok.

Flere ph.d.'er i det private erhvervsliv
Slet ikke når vi sammenligner med andelen af kandidater, der er ansat i det private erhvervsliv. Andelen af kandidater, der er ansat i den private sektor, ligger omkring de 60 procent over de første 15 år efter at kandidatbeviset er i hånden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Målet fra flere regeringers side – uanset farve – har hele tiden været, at der skulle komme flere ph.d.'er ud i det private, fordi deres viden kan være med til at løfte produktiviteten i virksomhederne væsentligt og styrke væksten og innovationsevnen i Danmark.

Derfor er der gode grunde til at vi finder flere fornuftige løsninger til, hvordan vi kan få øget andelen af ph.d’er i private virksomheder.

De offentlige udgifter til en erhvervs-ph.d. er næsten kun halvdelen af udgifterne til en almindelig ph.d.

Mette Fjord Sørensen
Uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv

Erhvervs-ph.d.'er - billigere og oftere i det private
Et af de ”lette” håndtag er, at der satses langt mere målrettet på at øge andelen af erhvervs-ph.d.'erne. Det er under fem procent af ph.d.'erne, der er erhvervs-ph.d.'er. Det til trods for, at erhvervs-ph.d.'erne er ”billigere” at ”producere”.

De offentlige udgifter til en erhvervs-ph.d. er næsten kun halvdelen af udgifterne til en almindelig ph.d. Og en analyse fra 2013 fra Styrelsen for Forskning og Innovation viser, at fire ud af fem af erhvervs-ph.d.'erne er ansat i den private sektor, mens det blot er hver tredje af de almindelige ph.d.'er.

Dansk Erhverv ønsker derfor, at andelen af erhvervs-ph.d.'er øges til 10 procent. Det er sund fornuft.

Men det er ikke nok, at vi satser målrettet på erhvervs-ph.d.'erne. Det er også væsentligt, at erhvervslivet og universiteterne øger dialogen om, hvilke andre muligheder, der kan være for, at der er flere ph.d.'er, der finder beskæftigelse i den private sektor, eller hvordan flere ph.d.'er springer ud med startups.

Det kan for eksempel ske via mere fleksible ordninger, hvor ph.d.'erne er ude i kortere perioder i virksomheder uden at der er tale om en erhvervs-ph.d. Der kan etableres mentorordninger med tidligere ph.d.’er, som er ansat i det private erhvervsliv.

De gode idéer skal på bordet. Vi i Dansk Erhverv stiller gerne bord og kaffe til rådighed. Vi inviterer til dialog med de forskellige interessenter om, hvordan vi får flere af vores videnstalenter ud i virksomhederne.

Dokumentation

Fremtiden for ph.d.'erne

En analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har vist, at ph.d.-uddannelserne holder højt fagligt niveau på trods af et meget større optag.

Siden 2003 er optaget af ph.d.-studerende cirka fordoblet fra 1.210 til 2.300 i 2015. En analyse viser, at bedømmerne vurderer, at kvaliteten af afhandlingerne fortsat er høj.

Betyder det, at vi skal stræbe efter at optage endnu flere ph.d.-studerende? Skal afhandlingerne erhvervsrettes endnu mere? Eller skal vi fokusere endnu mere på at fastholde de udenlandske ph.d.-studerende i landet?

Det har Altinget spurgt en række debattører om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Fjord Sørensen

Afdelingschef for politik og presse, DM, fhv. stabschef, Radikale Venstre
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 2008)

0:000:00