Dansk Metal og 3F Industri: Vi skal investere mere i forskning

DEBAT: Regeringen skal følge dens kollegaer i nabolandene og afsætte minimum 3,5 procent af bruttonationalproduktet til forskning. Det er nødvendigt for at sikre danske arbejdspladser mod den globale konkurrence, mener Dansk Metal og 3F Industri. 

Af Claus Jensen, formand i Dansk Metal, og Mads Andersen, formand for 3F Industri

Under coronakrisen er det blevet tydeligt, at Danmark er forbundet med resten af verden. Vi handler med hinanden, og på den måde tjener vi penge til at udvikle vores samfund og sikre det velfærdssamfund, som vi holder så meget af.

De danske virksomheder er gode til at handle med omverden, fordi vi producerer produkter af høj kvalitet. Det skal vi blive ved med for at sikre os i den globale konkurrence i fremtiden, og det skal gøres ved at investere massivt i forskning.

Det kan nemlig sikre gode, danske arbejdspladser. Derfor er det klogt, at regeringen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen prioriterer netop forskning til trods for økonomisk nedgang.

Understøtter eksporten
Omkring en fjerdedel af alle arbejdspladser i Danmark er bundet op på eksport. Det betyder, at medarbejderne hos Danfoss Drives, der producerer frekvensomformere, og Aasted i Nordsjælland, som sender chokolade- og bagermaskiner ud i hele verden, er med til at hente penge hjem til Danmark.

Penge som sikrer, at man kan få hjælp, hvis man bliver syg, og at vores vidensinstitutioner kan gøre os klogere og dygtigere. Derfor skal vi blive ved med at indgå nye handelsaftaler, så vi fortsat kan sikre gode arbejdspladser som hos Danfoss Drives og Aasted.

Lige nu er det handelsaftalen med Sydamerikanske lande, der bliver diskuteret. Den kan skabe flere arbejdspladser, løfte folk ud af fattigdom og mindske klimaforandringerne. Sådanne handelsaftaler skal vi have flere af.

Men når vi snakker handelsaftaler, så spiller forskning også en stor rolle. Vi skal være ambitiøse i vores forskningspolitik, hvis Danmark fortsat skal være med i den globale konkurrence.

Teknisk og naturvidenskabelig forskning er centralt for at skabe nye produkter og forbedrede processer, der øger produktiviteten og på den måde gør danske virksomheder konkurrencedygtige.

Det er vigtigt. For det sikrer, at vi ikke konkurrerer på dårlige arbejdsvilkår og løn, men derimod på kvalitet og produktivitet.

Invester mere i forskning
I EU har vi et mål om, at tre procent af BNP skal investeres i forskning, hvor Danmark er godt med. Vores nordiske naboer er dog mere ambitiøse end os. Både Sverige og Finland vil bruge fire procent af BNP på forskning, og Tyskland har en målsætning om at bruge 3,5 procent af BNP i 2025 på forskning.

Og længere mod øst kan vi se, at Japan i mange år har ligget solidt over tre procent, mens Kinas investeringer i forskning tog fart allerede i slutningen af 00’erne og på få år gik fra at ligge markant under EU’s investeringer i forskning som procent af BNP til at ligge over. Der skal altså sættes ind på både investeringer og ambitioner for at følge med.

Derfor mener vi, at Danmark skal matche vores naboers investeringer i forskning og udvikling. Det skal for eksempel bidrage til at udvikle nye lægemidler, løsninger på energilagring, nye lavemissionsteknologier og avanceret produktion.

Og så skal det selvfølgelig sikre ordentlige, højproduktive arbejdspladser i Danmark. Forskning skal kort sagt sikre, at vi ikke spiller os selv ud af den globale konkurrence om fremtidens arbejdspladser.

Forrige artikel Rektor: At besparelser i uddannelsessektoren handler om markedsføring er et fatamorgana Rektor: At besparelser i uddannelsessektoren handler om markedsføring er et fatamorgana Næste artikel L&F: Fokuserede forskningsmidler må ikke gå ud over andre grønne indsatser L&F: Fokuserede forskningsmidler må ikke gå ud over andre grønne indsatser