Danske topforskere får bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd

EU-BEVILLING: Fem forskere, hvoraf to er kvinder, har modtaget bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd. Det er kun anden gang, at kvindelige danske forskere modtager et ERC Advanced Grant i Horizon 2020.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har givet 88,2 millioner kroner til forskning, der betegnes som excellent og fri.

Fem danske forskere modtager hver 17,6 millioner kroner til videnskabelige projekter, de selv har defineret.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

De fem forskere kommer fra fire forskellige danske universiteter.

To af de nye ERC-bevillinger går til Københavns Universitet, hvor professor Matthew Collings får midler til at forske i nye metoder til at undersøge pergament-manuskripter. En anden forsker fra Københavns Universitet, der modtager ERC-midler, er professor Eugene Polzik, der skal udforske kvantefysiske mekanismer.

På Danmarks Tekniske Universitet får professor Dorte Juul Jensen glæde af midlerne, så hun kan undersøge metals mikrostrukturer.

På Aalborg Universitet skal professor Kirsten Gram-Hanssen forske i nye energiforbrugere og smarte teknologier. Og professor Søren Riis Paludan på Aarhus Universitet skal arbejde med tidlig forsvar mod virusinfektioner.

Dorte Juul Jensen og Kirsten Gram-Hanssen får desuden titlen som nogle af de første kvindelige modtagere af ERC Advanced Grant i Horizon 2020.

Det Europæiske Forskningsråd er en del af EU's program for forskning og innovation ved navn Horizon 2020. ERC's formål er at støtte fri og excellent forskning udført af europæiske forskere.

0:000:00