Debat

Debat: Danmark skal gå forrest i kampen for akademisk frihed i verden

DEBAT: Danmark bør kæmpe for studerendes rettigheder. Regeringen bør indføre et studieprogram for studerende, der er forhindret i at færdiggøre studierne på grund af fredelige demokratikampe, mener Oxfam Ibis og Danske Studerendes Fællesråd.

Det kan få forfærdelige konsekvenser
at tale magthaverne imod ude i verden, og derfor skal studerende støttes, hvis
de på grund af demokratikamp forhindres i at færdiggøre deres uddannelse, mener Oxfam Ibis og Danske Studerendes Fællesråd.
Det kan få forfærdelige konsekvenser at tale magthaverne imod ude i verden, og derfor skal studerende støttes, hvis de på grund af demokratikamp forhindres i at færdiggøre deres uddannelse, mener Oxfam Ibis og Danske Studerendes Fællesråd.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Boe og Sana Mahin Doost
Hhv. uddannelsespolitisk seniorrådgiver i Oxfam Ibis og forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd

Tilbage i 2015 forpligtede FN’s medlemslande hinanden på en række verdensmål, der skal opfyldes i 2030.

Danmark var blandt de lande, der forpligtede sig på at leve op til verdensmålene. Et af de mål, som Danmark har forpligtet sig på, er at arbejde imod fri og lige adgang til uddannelse for alle.

Uddannelse har op igennem historien været et afgørende værktøj til at forbedre menneskers liv og vores samfund. Uddannelse danner og former demokratiske medborgere og bidrager derigennem til at sikre stabile demokratier.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Uddannelse understøtter ligestilling og alle borgeres fundamentale frihedsrettigheder. Og uddannelse giver os svar på at løse de udfordringer, som vores samfund vil møde i fremtiden. Uddannelse skaber morgendagens samfund.

Studerende sætter livet på spil
Mange steder i verden er uddannelse desværre blevet en kampplads – nogle steder helt bogstaveligt.

Hvis Danmark ønsker at tage sine globale forpligtelser fra 2015 alvorligt, så må og skal vi være en frontløber i kampen for akademisk frihed og ytringsfrihed.

Kira Boe og Sana Mahin Doost
Hhv. uddannelsespolitisk seniorrådgiver i Oxfam Ibis og forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd

Mange studerende, der er aktive i fredelige bevægelser for demokrati og menneskerettigheder, tvinges af deres regeringer og måske uddannelsesinstitutioner til at afbryde deres uddannelse eller sågar sætte livet på spil.

Det vil vi i Danske Studerendes Fællesråd og Oxfam Ibis nu opfordre Danmark til at gøre noget ved.

Højere læreanstalter og universiteter bør være steder, der udvikler og understøtter kritisk tænkning og aktivt medborgerskab. Studerende er ofte blandt de mest aktive i at forsøge at ændre deres samfund til det bedre gennem aktivisme, vidensdannelse og politisk arbejde.

Studerende i hele verden kræver deres rettigheder, kræver at kunne studere, hvad de ønsker, uden politisk indblanding, skubber til udemokratiske regimer og kæmper imod overtrædelser af menneskerettighederne.

Men at tale magthaverne imod kan få forfærdelige konsekvenser. De studerende skal ikke stå alene.

Vi skal stå sammen med dem, støtte deres kamp og hjælpe dem med at kunne færdiggøre deres uddannelse.

Stipendieprogram gør en forskel
Students at Risk, som vi lancerer nu, er et stipendie-program, der støtter op mod 20 studerende på videregående niveau fra hele verden, der er udsat for personlig forfølgelse eller trusler på grund af deres fredelige aktivisme og kamp for menneskerettigheder og demokrati.

Dette bliver gjort ved at give dem en chance for at afslutte deres uddannelse i Danmark, så de ikke mister muligheden for at gøre deres studie færdigt.

Programmet blev startet i 2012 i Norge og har haft fantastiske resultater. Det har gjort en stor forskel i kampen for menneskerettigheder, demokrati og akademisk frihed.

Derfor går Danske Studerendes Fællesråd og Oxfam Ibis nu sammen og opfordrer regeringen til at implementere en dansk version af programmet.

Gå forrest for de studerendes rettigheder
Hvis Danmark ønsker at tage sine globale forpligtelser fra 2015 alvorligt, så må og skal vi være en frontløber i kampen for akademisk frihed og ytringsfrihed.

Dette er endnu vigtigere i en tid, hvor demokratiet presses af autoritære regimer og fake news.

En implementering af Students at Risk er et skridt i den retning og vil demonstrere progressivt lederskab fra Danmarks side.

Det vil understrege, at Danmark går forrest i arbejdet for en bedre og mere bæredygtig fremtid for hele verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Boe

Senior uddannelsespolitiskrådgiver, Oxfam Ibis
BA i Internationale relationer og udvikling (Sussex Uni. 2005), cand.mag. i Afrikastudier (Københavns Uni. 2014), Mini MBA (Aros Business Academy. 2017)

Sana Mahin Doost

Bestyrelsesmedlem, Fonden Ungdomsøen og Oxfam Ibis, kommunikationsrådgiver, fhv. forkvinde, Danske Studerendes Fællesråd
stud.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00