Debat

Debat: Nyt optagelsessystem bør fjerne regeljunglen

DEBAT: Studiepladsen kan afgøres af decimaler i karaktergennemsnittet og besværliggøres af en jungle at forskellige regler, krav og beregninger. Et nyt optagelsessystem bør fjerne sådanne benspænd, mener Studievalg Danmark.

Et bedre optagelsessystem er en gordisk knude uden lette løsninger, skriver Mathilde Tronegård fra Studievalg Danmark.
Et bedre optagelsessystem er en gordisk knude uden lette løsninger, skriver Mathilde Tronegård fra Studievalg Danmark.Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mathilde Tronegård
Direktør, Studievalg Danmark

Tilbage i marts loggede mange tusinde unge på optagelse.dk og forsøgte at finde vej gennem optagelsessystemet til de videregående uddannelser.

I Studievalg Danmark møder vi de unge på ungdomsuddannelserne og i vores åbne vejledninger i alle hjørner af landet – både flere år før ansøgningen sendes og to minutter før fristen.

Optagelsen optager de unge.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Deres spørgsmål, forvirring og frustrationer er omtrent de samme i både Ringkøbing, Ringsted og Rødovre, og studie- og karrierevejlederne på tværs af landet fortæller om fire benspænd ved vores optagelsessystem:

1. Decimalerne tæller
Mange står i kø for at gøre op med nulfejlskultur, mistrivsel og præstationspres blandt de unge. Budskabet er, at de unge skal være nysgerrige, undersøgende og turde fejle.

Alt for mange farer vild i kvoter, frister, bonusser, stand by, datoer, adgangskrav og -kvotienter og genberegning.

Mathilde Tronegård
Direktør, Studievalg Danmark

Men det er ikke alle unge, der i praksis oplever at have råd til bare en enkelt fejl.

Mindre prangende karakterer i nogle få fag på ungdomsuddannelsen kan spænde ben for adgangen til drømmeuddannelserne for resten af livet. Især for de få uddannelser med en adgangskvotient på den høje side af 10.

2. En chance til
De unge oplever også, at optagelsessystemet ikke giver dem en chance til, men hænger sig for meget i fortidens synder og præstationer.

Det er tilfældet, når en del uddannelser kun optager en ganske symbolsk andel via kvote 2, for eksempel 10 ud af 98 pladser.

Det er svært at forstå, at du udelukkende bliver bedømt på dine valg og resultater som 17-årig, når du i løbet af 20’erne efter forskellige jobs, andre uddannelser og masser af livserfaring gerne vil i gang med studielivet

3. En invasiv art
Optagelsessystemet bør være kulminationen på en lang proces, hvor de unge har fundet deres vej.

Men optagelsessystemet opfører sig som en invasiv art og forurener de unges valgprocesser.

Systemet får sit eget liv og forstyrrer med al virakken om høje karakterer og mistroen til de uddannelser, som melder ledige pladser. De unge tror for tit, at kvalitet og kvotient går hånd i hånd.

4. Regeljungle og teknik
Endelig bruger vejlederne i Studievalg Danmark megen tid på at hjælpe de unge med at finde rundt i regel- og teknikjunglen.

Alt for mange farer vild i kvoter, frister, bonusser, stand by, datoer, adgangskrav og -kvotienter og genberegning.

Teknik og regler kommer til at skygge for indholdet, når de unge for eksempel skal holde styr på meget forskellige kvote 2-kriterier til samme uddannelse på forskellige uddannelsesinstitutioner.

Vi plæderer ikke for, at optagelsen skal være en slentretur, men den skal heller ikke være unødigt besværlig.

Et bedre optagelsessystem er en gordisk knude uden lette løsninger. Intet system ændrer på, at mange studier har flere ansøgere end pladser. Nogle vil stå skuffede tilbage, uanset hvordan politikerne vælger at skrue systemet sammen.

I Studievalg Danmark har vi klare forhåbninger til, at et bedre optagelsessystem fjerner nogle af benspændene for de unge, så de i endnu højere grad kan fokusere på deres faglige interesser og fremtidsdrømme.

Vi mener, at et godt optagelsessystem:

  • Er let at gennemskue og stiller relevante krav

  • Tager højde for de unges aktuelle faglige forudsætninger og motivation

  • Giver plads til faglig nysgerrighed samt mod og lyst til at blive klogere undervejs på ungdomsuddannelserne

  • Bidrager til, at de unge reflekterer over deres valg, besøger uddannelser og skaffer sig smagsprøver på studielivet

Vi krydser fingre for, at politikerne ikke lader sig skræmme af den gordiske knude, men holder fast i ambitionerne om et bedre optagelsessystem.

Det vil alle de håbefulde unge på vej mod studielivet være godt tjent med!

___

*Debatindlægget er skrevet i marts og siden kun redigeret i tidsangivende passager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mathilde Tronegård

Direktør, Studievalg Danmark
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00